Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

anketa

Petek, 6. 5. 2011, 14.11

8 let

FOTO & VIDEO: Kako je biti mlad v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko so nam na ulici mladi večinoma povedali, da jim je "fajn", oziroma "tako, kot si sam narediš", so nam tisti, ki so si vzeli čas za daljši pogovor, razložili, da ni tako preprosto.

Nejc, 27-letni inženir strojništva: Če bo še tako sranje, se ne vrneva

"Meni so starši pomagali s stanovanjem, zato mi ni težko. Imam s. p. in dovolj dela, ampak ko primerjaš svojo plačilo s tistim, kar dobi tisti, ki te najame, vidiš, da nekaj ni v redu. Podjetja iščejo ljudi, ki znajo, ampak nimajo diplome, da jih lahko manj plačajo. Zato imamo povsod vajence. V Sloveniji manjka, da bi se takšni podjetniki, kot sem jaz, bolj razvili, na primer s subvencijami, oprostitvijo davkov za nekaj let, pa naj nas potem, ko bomo razviti, bolj obdavčijo.

Politika je na psu, morala je na psu, službe dobiš le prek poznanstev, sosed gleda, kakšen avto imaš … Že dolgo časa razmišljam, da bi odšel na Novo Zelandijo. Dokončno sva se odločila, ko sva videla, kako Katarina na napotnice za nekaj evrov na uro opravlja dela, za katera bi morali delavce redno zaposliti. Trenutno čakava na vizo. Če samo eden od naju dobi službo, je zadeva rešena. Upanje mi daje, da ima Nova Zelandija močno navtično industrijo, kjer želim delati, in da velja za najbolj moralno državo na svetu. Če bo tukaj še vedno takšno sranje, ne bova prišla nazaj."

Nejc, 25-letni študent politologije: Ne da to ni nič, to je nič

"Slovenija je lepa, ampak država mi ni všeč. Zelo težko je dobiti službo, brez službe ne moreš dobiti kredita, brez kredita ne moreš dobiti stanovanja. Sem se že odselil, ampak sem se vrnil zaradi nesporazumov z najemodajalcem. Ni pustil ogrevanja, čeprav je bilo zunaj minus 15 stopinj. Pogodba je bila, ampak plačeval sem mu na roko. S starši se dobro razumemo, ampak je že čas, da se ločimo. Vendar dokler nimam rednega dohodka, si ne predstavljam, da bi živel sam.

Moj cilj je odhod v tujino, saj so perspektive slabe. Mladi sploh nismo naslovniki politikov. Slovenska politika sta le dva pola, ki mečeta drug drugemu polena pod noge. Pravih problemov pa se sploh ne vidi. Zato mladih politika ne zanima. Ne da to ni nič, to je nič!"

Martin, 32-letni pravnik: Mladi so hkrati bolj odštekani in bolj zreli

"Slovenija ima vse, ampak mnogo stvari ni na visoki ravni. V javni upravi so ljudje, ki garajo, in tudi takšni, ki hodijo v službo kot na oddih. Podjetništvo pa se greš le, če imaš stvar rad, saj v vsakem primeru napoči trenutek, ko so prispevki tako visoki, da se ti ne splača več.

Politike ne spremljam, ker nimam energije za to. Če se Pahor in Janša dajeta po časopisih, en drugemu delata promet. Ne gre za eno politično opcijo proti drugi, ampak za politično sfero proti drugim.

Generacija se menja in se bo zamenjala, če ne prej, pa takrat, ko bodo stari prestari. Mislim, da mladi drugače razmišljajo. So hkrati bolj odštekani in bolj zreli. Zadeva jim je jasna. In mislim, da imamo občutek, da lahko naredimo veliko stvari. Je pa res, da veliko slišim o izobraženih ljudeh, ki delajo 12 ur na dan za nizke plače. Meni se zdi preprosto: ljudje morajo imeti kaj delati in priložnost, da se razvijajo. Sicer bodo še kdaj letele granitne kocke."

Ana, 26-letna pravnica: Moraš biti malo nor

"Slovenija je lepa država, ampak to je vse. Tudi če si priden in dokončaš študij, službo dobiš le prek vez. Izobrazba je celo hendikep. Od septembra do decembra sem iskala službo, pa sem bila vedno preveč izobražena. Da ostaneš tukaj, ti mora biti zelo všeč in moraš biti malo nor. Še bolj nor pa moraš biti, da imaš otroke. Poznam veliko parov, od katerih je ali bo vsaj eden od njiju izgubil službo. Ženske na razgovorih za službo vedno vprašajo, ali imajo otroke, koliko so stari oziroma ali jih načrtujejo.

Nekje sem slišala, da živimo na prihrankih svojih staršev. To je res, ampak živimo težko. Vprašanje je, ali smo treščili na dno ali nam je še tako dobro, da lahko samo malo jamramo. Jaz sem bila vedno malo črnogleda, ampak zdaj se mi zdi, da nisem več edina."

Jernej, 27-letni gradbeni inženir: Če si iz dobro situirane družine, težko zafuraš "Moj pogled se je v zadnjih mesecih zelo spremenil. Ko sem končeval fakulteto, sem imel tri dobre ponudbe, zdaj pa iščem službo. Žalostno je, da kot inženirji rešujemo probleme, od naših rešitev imajo koristi vsi, naša povprečna plača pa je nizka. So pa panoge, ki spodbujajo nezdrav način življenja, pa zaslužijo več. Želim opravljati delo, ki mi bo izziv, in biti tudi primerno plačan.

V Sloveniji največ pomenijo poznanstva in iznajdljivost. Če si iz dobro situirane družine, težko zafuraš. Sem še optimist, ampak bolj kot se pogovarjamo, bolj se strinjamo, da perspektive ni. In po pravici povem, da ne vem, kako jo zagotoviti. Morda je treba bolj povezati gospodarstvo s fakultetami, uvesti več pripravništva. Tako bi imeli vsi koristi."

Nadja, 19-letna študentka biotehnologije: Sposobni smo ogromno

"Res je, da ni priložnosti za osamosvajanje. Ob študiju se težko preživiš sam, lažje je ostati doma. Rada bi šla, čeprav se dobro razumem s starši. Dober primer se mi zdi Danska: med študijem dobiš nekaj denarja in ga vračaš, ko dobiš službo. Pri nas bi to sicer bil problem, ker mladi ne dobijo služb … Opravljala sem le eno študentsko delo, bila sem čistilka. Hotela sem delati v lokalih, ampak povsod zahtevajo izkušnje.

Spremembe so potrebne. Mladi so naveličani, ker ni nobenega odziva. Politika bi se lahko bolj obračala na nas. Najraje se vsak odmakne in gre po liniji najmanjšega odpora. Zelo na individualni ravni je. Morali bi gledati na trajnostni razvoj, ne samo, da nam je v tem trenutku prijetno. Morali bi peljati v smer, da bo tudi nam enako lepo, kot je bilo starejšim. Vendar če ti uspe dobiti te mlade na svojo stran, so sposobni ogromno. Več kot pričakuješ."

Ne spreglejte