Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
29. 10. 2015,
15.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

naravna kozmetika

Četrtek, 29. 10. 2015, 15.17

7 let, 12 mesecev

Starša štirih otrok, ki sta razvila svojo linijo naravne kozmetike

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko sta starša štirih otrok pristala na cesti, sta bila pred dilemo, ali pošiljati na kupe prošenj ali ustvariti nekaj svojega. Odločila sta se za drugo možnost in začela izdelovati naravno kozmetiko.

4 kids and us je linija izdelkov za domačo nego kože iz dobrot narave, s katero sta se starša štirih otrok Vanja in Jure Rainer postavila na lastne noge.

Prvo mazilo za lastna otroka, proizvodna linija po sili razmer Prvi izdelek je nastal dolgo pred idejo, da bi s svojo kozmetiko služila kruh. Njuna prva otroka je prizadela prehodna bolezen atopijski dermatitis, ki je zelo neprijetna.

Pri sinu sta simptome še lahko lajšala z navadnimi, nehormonskimi mazili, pri hčeri pa so morali poseči po hormonskih. Ker se jima je prejemanje hormonov pri enoletnem otroku zdelo sporno, sta se s pomočjo pediatrinje odločila blažilno mazilo proizvesti doma.

Po izboljšanju simptomov sta na izdelavo domačega mazila pozabila, nanj sta pomislila šele, ko ju je gospodarska kriza oba postavila na cesto. Znašla sta se pred veliko dilemo – ali se več mesecev poniževati in pisati kupe prošenj ali pobrskati po zakladnici lastnega znanja in na podlagi investicij odpreti lastno podjetje.

"Nisva dolgo premišljevala pred odločitvijo za samostojno pot. Tako sva leta 2013 začela testirati in izdelovati prototipe, lani pa uradno odprla lastno podjetje za proizvodnjo naravne kozmetike," pripoveduje Jure.

O ročni predelavi se stranke lahko prepričajo na lastne oči Vanja in Jure zdaj izdelujeta neoporečne naravne izdelke za nego kože, ki so nastali na podlagi primarnega znanja iz humane biokemije, strokovne literature, za sodelovanje pa sta zaprosila tudi eno izmed slovenskih kozmetičnih podjetij. Njihov pozitiven odgovor ju je navdal z dodatnim optimizmom.

Izdelki za nego kože iz linije 4 kids and us so certificirani, imajo opravljeno oceno ustreznosti in so dermatološko testirani. Njihova posebnost je, da vsebujejo produkte slovenske avtohtone čebele kranjske sivke in zelišča, pridelana na tradicionalen način. Proizvodnja poteka povsem ročno, o čemer se stranke lahko prepričajo na lastne oči z ogledom proizvodnega procesa v varovanem območju podjetja.

"Prodala novejša avtomobila in kupila staro škatlo" Vanja in Jure priznavata, da na samostojni podjetniški poti najprej potrebuješ dovolj poguma, optimizma in vsekakor podpornikov, ki so opora pri prestopanju visokih stopnic.

Nedvomno zagon lastnega podjetja, sploh proizvodnega, zahteva precej denarnega vložka. Na njuno prošnjo jima je občina Radeče v dolgoročen najem dala prazen prostor, ki je bil potreben prenove. Svoj dolg je zahteval tudi nakup osnovne opreme, surovin, ocen ustreznosti, različnih dovoljenj, certifikatov …

Da sta to zmogla, sta "prodala dva novejša avtomobila srednjega razreda in kupila petnajst let staro škatlo", razlaga Vanja. Uspešna sta bila tudi na razpisu gospodarskega ministrstva, ki je povrnilo 50 odstotkov okoli 120 tisoč evrov vredne investicije.

V tako kratkem času poslovanja se investicija še ni mogla povrniti, so se pa povrnili samozaupanje, dodobra načeta samozavest in upanje v boljši jutri, pravi Jure. "Čeprav si z upanjem v boljši jutri položnic ne moreš plačati, z njim in stvarnim delom lahko veliko bolj optimistično zreš v prihodnost."

Prodaja izdelkov butične proizvodnje za zadaj poteka prek spletne strani 4 kids and us, novembra pa v Radečah odpirajo tudi svojo trgovino. Dogovarjajo se tudi za prodajo v specializiranih trgovinah, v kratkem pa bi se lahko širili tudi v tujino, saj so v stik z njimi že stopili trgovci iz Poljske in Rusije.

Kaj ju pri delu najbolj motivira? Starša štirih otrok pravita, da ju pri samostojni poti najbolj poganja delo samo, saj v njem resnično uživata. Jure se rad igra z biokemijo in je vesel, da lahko svoje ideje razvija in testira v lastnem laboratoriju, medtem ko Vanja energijo in delo posveča financam in trženju.

"Vesela sva, da lahko delava. Delo in razvoj na vseh področjih, tako osebnostno kot poslovno, pomenita najino največjo motivacijo," poudarjata Vanja in Jure, ki zase pravita, da sta deloholika.

Ne spreglejte