Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
8. 9. 2015,
19.26

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

navijači Slovenija košarka EuroBasket Zagreb kult

Torek, 8. 9. 2015, 19.26

5 let

Slovenska reprezentanca ima šestega igralca, ki ga vsi častijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Že pregovorno zvesti slovenski navijači so preplavili tudi Zagreb, kjer naša reprezentanca igra na EuroBasketu. Pred natanko desetimi leti se je v Beogradu ustvaril kult navijanja in traja še danes.

Vse od leta 2005 ima naša izbrana vrsta na tribunah šestega igralca, ki se mu klanjajo povsod po svetu, košarkarji pa ga častijo. Podporo, sicer ne tako številno, so slovenski košarkarji imeli tudi na svetovnem prvenstvu leta 2006 v oddaljeni Japonski.

Beograd (2005), Katovice (2009), Istanbul (2010) in zdaj še Zagreb so najbolj obiskane destinacije, v povprečju pa je bilo na teh prvenstvih približno štiri tisoč navijačev. Le še Litva ima takšno podporo kot slovenski košarkarji, kar je zgovoren podatek, da je košarka v deželi na sončni strani Alp zelo priljubljena.

V tujini delajo Slovenijo prepoznavno

V zadnjih letih pa ima Slovenija prav posebnega navijača, ki s svojim videzom izstopa in je magnet za fotografiranje. Vsako leto namreč prinese na gostovanja tudi pokal, ki ga je naredil sam. Za Zagreb ga je nekoliko spremenil, težak pa je nekaj manj kot pet kilogramov. A niti za hip ne pomisli, da bi ga med tekmo izpustil iz rok. "Če košarkarji vztrajajo na parketu, tudi jaz ne popuščam na tribuni," poudarja Aleksander Javornik.

"Ko sem ga naredil, nisem razmišljal, da bo tako priljubljen. Takrat sem si dejal: četudi Slovenija ne bo zmagovala, bo pa po tem prepoznavna. Imamo zelo lepo deželo in naj jo spoznajo tudi drugi. V tekmah uživam in jih ne morem gledati doma. Vzdušje me ponese in padem v ekstazo, ki jo je težko opisati," pravi Štajerec.

Za pokal se bo vedno bojeval

Lani so mu hoteli litovski navijači pokal ukrasti, a se je bojeval zanj, kot se za žogo na parketu bojujejo košarkarji: "Zadržali so ga, vendar sem nato udaril z nogo in so popustili."

Biti navijač v teh časih ni poceni, a so strast, ljubezen do te igre z žogo in podpora reprezentanci odločujoče, da se številčni slovenski navijači iz leta v leto odpravljajo na največja tekmovanja.

"V košarki mi je kultura navijanja najbolj všeč, zato mi je tudi ta šport tako pri srcu. Upam, da se bo tudi v nogometu kaj popravilo. Sicer me je navijanje tako navdušilo, da sem povsem prevzet. Lepo je biti šesti igralec ekipe. Želim si, da bi Slovenija enkrat zbrala vse najboljše igralce in da že osvojimo ta pokal, ki ga držim v roki," je še dejal Javornik.

Navijaški fotoutrinki iz Zagreba:

Ne spreglejte