Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
21.24

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anja Kovačič Planet TV Viki Grošelj

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 21.24

4 leta

Ko mlada novinarka in prekaljeni alpinist združita moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Anja Kovačič
Aprilski potres, ki je razdejal Nepal, se je globoko dotaknil alpinista Vikija Grošlja in novinarke Anje Kovačič. Vsak po svoje sta se lotila zbiranje sredstev za obnovo. Danes potujeta v Katmandu.

Novinarka Planet TV Anja Kovačič se še danes živo spominja prizorov, ki so konec aprila šokirali televizijske gledalce. Katastrofalni potres v Nepalu je pustil globoke sledi. Devet tisoč smrtnih žrtev, razdejani že tako revni domovi, otroci brez domov in šolarji brez šol, so se je globoko dotaknili.

Želi si zgraditi šolo za nepalske otroke

Ker se je zavedala, da vsak človek lahko pomeni spremembo, se je za pomemben korak odločila tudi sama.

Začela je z zbiranjem sredstev za gradnjo šole v Nepalu.

Zanjo bi potrebovali približno 30 tisoč evrov, Anja računa, da bi jih s pomočjo dobrih ljudi lahko zbrali vsaj polovico, ostalo bo primaknil investitor, ki si želi le tega, da bi šola nosila ime po njegovi pokojni ženi.

V prvih treh dneh se je na račun, odprt prav za financiranje gradnje šole v Nepalu, steklo kar 3.500 evrov, na najnovejše podatke po več kot mesecu dni zbiranja še čaka.

Grošelj sanjal o dveh, na koncu zbral kar deset tisoč evrov

Anja Kovačič je članica 15-članske odprave Manang 2015, ta se prav danes odpravlja v Nepal, kjer se bodo spomnili 40. obletnice prvega jugoslovanskega vzpona na osemtisočak (peti najvišji vrh na svetu, 8.481 metrov visoki Makalu), s čimer so se jugoslovanski oziroma slovenski alpinisti enakovredno postavili ob bok največjim alpinističnim velesilam.

V Nepal se je nameravala odpraviti sama, a ko je med enim od intervjujev z alpinistom Vikijem Grošljem, vodjo odprave Mananag 2015 in velikim prijateljem Nepala, ugotovila, da pot v ta del sveta načrtujeta v enakem obdobju, sta oba hitro prišla do sklepa, da se bo odpravi pridružila tudi Anja.

Tako kot ona se je posebne zbiralne akcije, v kateri je zbiral sredstva za popotresno obnovo Nepala, lotil tudi Grošelj. "Upal sem, da bom zbral vsaj dva tisoč evrov, na koncu se jih je nabralo kar deset tisoč, kar je res izjemna vsota," se je Grošlju, na katerega so se obrnili tudi člani kobariške odprave, ki bi šolo radi tudi konkretno pomagali graditi, smejalo na včerajšnji novinarski predstavitvi odprave Manang 2015.

Enomesečna odprava, v kateri je kar šest veteranov iz odprave na Makalu leta 1975, ima več ciljev. Poleg obiska groba Nejca Zaplotnika, iskanja novih smeri za prihodnje odprave in krepitve sodelovanja z nepalskim gorniškim muzejem bodo pomemben del tudi humanitarni projekti. Ti bodo na vrsto prišli v zadnjih dneh odprave.

V Mairitarju naj bi zrasla šola za 180 nepalskih otrok

Takrat bo Grošelj zbrana sredstva razdelil po vaseh, skozi katere so se reševali v dneh aprilskega potresa, skupaj z Anjo pa bosta obiskala vas Mairitar v pokrajini Nuwakot, približno 30 kilometrov oddaljeno od Katmanduja, kjer naj bi konec novembra začeli graditi šolo za približno 180 otrok. Grošelj ji pravi kar šola Planet TV.

Planetovci bodo v Nepalu ves čas gradnje imeli kontaktno osebo, ki bo nadzorovala potek gradbenih del in porabo denarja, v začetku prihodnjega leta pa naj bi se vrnili v Mairitar in obiskali šolo, ki bi takrat že morala gostiti znanja željne otroke.

Ne spreglejte