Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
18.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomaž Ahačič - Fogl dobrodelni koncert

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 18.55

7 let, 12 mesecev

Dobrodelna koncerta za Tomaža Ahačiča – Fogla tik pred vrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je oktobra odjeknila novica, da je Tomaž Ahačič - Fogl zaradi težke bolezni ostal brez možnosti govora in petja, je vzniknila pobuda o organizaciji dobrodelnih koncertov. Prvi je tik pred vrati.

Novica, da se pevec Tomaž Ahačič – Fogl spopada s težko boleznijo, zaradi katere je ostal brez grla, jezika, bezgavk in brez možnosti govora (ter petja), je 17. oktobra pretresla številne ljubitelje slovenske glasbe.

46-letni Tržičan je bil namreč več kot dve desetletji prisoten na slovenski glasbeni sceni, širši javnosti pa se je prikupil v začetku lanskega leta, ko je z izvrstnimi imitacijami v televizijski oddaji Znan obraz ima svoj glas, številnim Slovencem popestril nedeljske večere.

Še isto jutro, kot je bila objavljena novica, je po Facebooku zaokrožilo povabilo na dobrodelni koncert v Tržiču, v pomoč Foglu. Oboje je kot strela z jasnega odjeknilo na spletu, kar je sprožilo val delitev objave z vabilom in povečalo zanimanje za koncert. In kdo je pravzaprav njegov pobudnik?

V petih minutah do ideje o organizaciji koncerta

Ideja o dobrodelnem koncertu se je porodila Domnu Kuraltu, pevcu glasbene skupine Calypso, ki že tri tedne noč in dan opravlja vse potrebno za izvedbo dveh glasbenih dogodkov, ki bosta vsaj delno olajšala težko finančno situacije družine Ahačič.

"Ko sem tisto soboto prebral članek o Tomažu in njegovi bolezni, kjer je omenjeno tudi, da se je znašel v hudi finančni stiski, sem v petih minutah na Facebooku ustvaril dogodek s povabilom na dobrodelni koncert. Seveda sem že prej vedel, kaj se s Tomažem dogaja, pa tudi to, da tega ne želi javno izpostavljati.

Takoj sem poklical Tomaževo ženo Marjeto, ji sporočil, kaj nameravam narediti in da bom koncert organiziral ne glede na to, ali se strinjata ali ne. No, oba sta bila te pobude zelo vesela in sta nanjo takoj pristala," se sobotnega jutra, v katerem je vzklila ideja o dobrodelnem koncertu, spominja Tomažev prijatelj in glasbeni kolega Domen iz skupine Calypso, ki organizira celotno dogajanje. Sam, ne kakšna agencija, kot bi si marsikdo mislil.

V dveh dneh 300 telefonskih klicev

Takoj je bilo jasno, da se je odločil pravilno. "V dveh dneh sem zagotovo imel 300 telefonskih klicev. Klicali so glasbeniki, ki so želeli pomagati, pa mediji, ki jih je zanimalo, kaj se dogaja, vsi so bili pripravljeni pomagati in stopiti skupaj. Nisem mogel verjeti. Še enkrat se je izkazalo, da Slovenci res radi pomagamo sočloveku in to je zelo lepo doživeti."

Zaradi velikega zanimanja so se v skupini takoj domislili dodatnega koncerta. Najprej so razmišljali o koncertu v Areni Stožice, a so si zaradi prevelikih stroškov najema dvorane premislili in dogajanje preselili v Halo Tivoli.

Prvi v Tržiču, drugi v Ljubljani

Prvi dobrodelni koncert za pomoč Foglu bo že to nedeljo, 8. novembra 2015, z začetkom ob 17. uri v Tomaževem domačem kraju Tržiču, natančneje v Dvorani tržiških olimpijcev.

Prireditev bo povezoval voditelj Boštjan Romih, nastopilo pa bo več kot 30 glasbenih in pevskih skupin. Od skupine Pop Design, Raaya in Marjetke, glasbenikov, ki so prepevali v oddaji Znan obraz ima svoj glas, do Veselih svatov, Brigite Šular in Alenke Gotar, Saške Lendero, Plesne šole Špela in drugih.

Dvorana sicer sprejme 2.800 obiskovalcev, a bodo prodajo vstopnic ustavili nekje pri številki 2.100, saj organizatorji ne želijo, da bi se zaradi prevelike gneče komu od prisotnih kaj zgodilo.

Koncerta naj bi se udeležil tudi Tomaž z družino, nastopajoči pa mu pripravljajo posebno presenečenje. Kuralt poudarja, da bodo izvajalci preigravali spodbudne in poskočne pesmi, saj je Tomaž živ in se bori, zato balade, ki so jih predlagali nekateri izvajalci, niso primerne.

Drugi koncert bo na sporedu 19. novembra 2015, ob 19. uri v Hali Tivoli. Zaradi časovne omejitve (koncert bo trajal dve uri in pol) bo tudi v Ljubljani nastopilo približno 30 skupin oziroma 170 nastopajočih, čeprav bi jih zlahka zbrali še precej več.

Vsi nastopajoči so se skupini Calypso javili sami, poudarja Kuralt, in bodo nastopali brezplačno.

Ne spreglejte