Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 3. 2021,
11.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet PR članek

Ponedeljek, 29. 3. 2021, 11.36

2 meseca, 2 tedna

Vas skrbi za službo? Upoštevajte zlata pravila.

Oglasno sporočilo

Koronakriza kaže zobe na trgu dela. Marsikdo čaka na delo ali pa je brezposeln, mnogi pa se tega po tihem bojijo. Kaj se zgodi, če dobite odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga? Po novem je nekoliko lažje za delodajalca, za delavca pa ostaja enako kot pred epidemijo. Pravni strokovnjaki svetujejo: držite se teh zlatih pravil.

12 media, prvna pomoč | Foto:

1. Spoštujte navodila delodajalca, saj ste jih po pogodbi o zaposlitvi dolžni spoštovati.

Ena izmed temeljnih opredelitev delovnega razmerja je ta, da v delovnem procesu delavec ravna v skladu z zahtevami in navodili delodajalca ter vestno opravlja delo. Neupoštevanje teh navodil je lahko razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov in celo odškodninska odgovornost delavca. Taka odpoved pa ima lahko negativne posledice vsaj v krajšem odpovednem roku (15 dni) in v tem, da pri tej odpovedi delavec nima pravice do odpravnine.

Če imate vprašanja glede svojega položaja, se posvetujte s pravnikom.

2. Uveljavljanje nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov je vedno mogoče po sodni poti.

Če menite, da vam je bila pogodba o zaposlitvi neupravičeno/nezakonito odpovedana (če menite, da potreba po delavcih ni bistveno upadla), je zoper odločitev delodajalca vedno mogoče zahtevati sodno varstvo pred pristojnim delovnim in socialnim sodiščem, in sicer v 30 dneh od dneva vročitve odpovedi.

Če imate vprašanja glede svojega položaja, se posvetujte s pravnikom.

3. Možnosti izredne zaposlitve v primeru neizplačila plače, nezagotavljanja dela ali varnosti pri delu.

Če vam delodajalec več kot dva meseca ne zagotavlja opravljanja dela in vam v tem času ne izplačuje nadomestila plače, če vam več kot dva meseca sploh ni izplačal plače ali pa je izplačal bistveno zmanjšano plačo in če menite, da vam delodajalec pri delu ne zagotavlja varnosti in zdravja s preventivnimi ukrepi, imate možnost izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez odpovednega roka. V tem primeru vam pripadata tako odpravnina kot odškodnina.

Če imate vprašanja glede svojega položaja, se posvetujte s pravnikom.

4. Posvetujte se z delodajalcem.

Ena izmed vaših obveznosti iz delovnega razmerja je tudi obveščanje delodajalca o vseh bistvenih okoliščinah, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, in o vsaki grozeči nevarnosti za življenje, zdravje ali nastanek materialne škode. Če se ne počutite dobro, obvestite delodajalca o tem in ga poprosite za opravljanje dela od doma ali za bolniški dopust.

Če imate vprašanja glede svojega položaja, se posvetujte s pravnikom.

Do pravnega nasveta po telefonu

Inovacija v slovenskem prostoru, storitev Pravnik na dlani, vam zdaj omogoča, da pokličete pravnika po telefonu. Zakaj pa ne? Nič več iskanja pravega odvetnika za vaš položaj, nič več čakanja na termin in NIČ VEČ ZAPLETENIH POSTOPKOV. Pridobite pa tudi možnost izjemno nizke cene.

Pokličite 01 280 8000 in povejte kodo SIOL, s katero pridobite dodatnih pet minut pogovora BREZPLAČNO ob zakupu desetih minut po promocijski ceni 19,90 evra.


Naročnik oglasnega sporočila je 12Media.

Ne spreglejte