Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2023,
11.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

Natisni članek

starost pokojnine Pravni nasvet Pravni nasvet

Petek, 2. 6. 2023, 11.32

2 meseca, 1 teden

Pravni nasvet

Kaj lahko naredim po 65. letu s premalo delovne dobe za izplačilo pokojnine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21
Pravni nasvet_3 | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Pozdravljeni! Moje ime je Janez. Star sem 67 let. Po dopolnjenem 65. letu bi lahko bil v pokoju. Ugotovljeno pa mi je bilo, da imam samo enajst let delovne dobe in da je to premalo za izplačilo pokojnine. Kaj naj naredim? Ali naj zahtevam denar nazaj za teh enajst let plačevanja prispevkov? Ali pa doplačam za manjkajoča štiri leta, čeprav sem brez prihodkov? Ali pa je še kakšna druga možnost?

Janez S.

Pravnik na dlani odgovarja:

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine mora zavarovanec (moški ali ženska) hkrati izpolnjevati pogoja starosti in pokojninske dobe. Pri dopolnjenih 40 letih pokojninske dobe (brez dokupa) mora biti zavarovanec star najmanj 60 let, pri starosti 65 let pa mora imeti najmanj 15 let zavarovalne dobe.

pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti. Nekatere od predpisanih starosti je mogoče znižati zaradi:

  • skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, ki ima državljanstvo Republike Slovenije, če ni z mednarodnim sporazumom drugače določeno, in sicer se starostna meja zniža za šest mesecev za enega otroka, za 16 mesecev za dva otroka, za 26 mesecev za tri otroke, za 36 mesecev za štiri otroke in za 48 mesecev za pet ali več otrok. Do znižanja starosti je upravičena ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila iz naslova starševstva,
  • služenja obveznega vojaškega roka, in sicer za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja, in
  • vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

Brez izpolnjenega minimalnega pogoja 15 let zavarovalne dobe pa ni mogoče uveljaviti pravice do starostne pokojnine, plačanih prispevkov pa tudi ni mogoče zahtevati nazaj.

Je pa delovno dobo do minimalne določene dobe za starostno pokojnino – torej za vas štiri leta – mogoče dokupiti.

Osnova za plačilo prispevka za dokup je enaka znesku osnove iz koledarskega leta pred vložitvijo zahteve za dokup, povečane za odstotek porasta pokojnin do zadnjega dne v mesecu, v katerem je vložena zahteva za dokup. Ta osnova ne more biti nižja od zneska v višini povprečne plače na zaposlenega v državi za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem je vložena zahteva za dokup.

Od te osnove se plača prispevek za dokup tudi v primeru, če v koledarskem letu pred vložitvijo zahteve za dokup niste plačali prispevkov od osnove vsaj šest mesecev. Prispevek se odmeri po stopnji, ki je določena za prispevek zavarovanca in prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar skupaj znaša 24,35 odstotka.

Pravni nasvet_2
Novice Kaj pripada zunajzakonskemu partnerju ob ločitvi?

Ne spreglejte