Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
11.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NLB otroci žepnina denar

Petek, 11. 9. 2015, 11.18

6 let, 7 mesecev

Žepnina otroka nauči ravnanja z denarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Otroka najboljše vpeljemo v svet denarja in financ, če mu pravočasno začnemo dajati žepnino. Taktika, da mu denar dajemo po potrebi, da bomo vedeli, za kaj ga porabi, ne obrodi pravih sadov.

Prvi korak je redna žepnina Otrok potrebuje žepnino zato, da se bo naučil razpolagati z omejenim zneskom denarja. Ko začne hoditi v 1. razred, mu jo lahko začnete dajati redno in v gotovini. Žepnino mu dajte vedno na določen dan. Na začetku je to lahko tedensko (npr. vsak petek), pozneje, ko imajo otroci že boljši občutek za čas, pa mesečno (npr. 1. dan v mesecu).

Kako naj ravna z žepnino? Skupaj se odpravita v banko, kjer del ali celotno žepnino lahko položi na svoj varčevalni račun, ki je del Toli paketa. Ko mu boste začeli žepnino redno dajati, dodatnega denarja ne bo več potreboval. Ne dajajte mu denarja za stvari, ki si jih mora po vajinem dogovoru plačati sam iz žepnine. Razložite mu, katere stroške bo zdaj plačeval sam - z žepnino. Najprej je žepnina namenjena za njegove želje, kot so igrače, sladkarije, darila za prijatelje, šolske obveznosti pa še vedno plačujte vi.

Ko bo star 9 let, bo že prerasel Tolija, zato NLB Toli paket preoblikujta v NLB Paket žepnina in mu začnite žepnino nakazovati na NLB Prvi račun. Njegovo porabo lahko spremljate tudi prek NLB Klika. Enkrat letno lahko skupaj pregledata letni znesek žepnine, porabo in privarčevani denar. Skupaj obiščita še bankomat, da bo znal na njem dvigniti tudi gotovino in preveriti stanje na računu ter plačajta nakup v trgovini z bančno kartico.

Ko bo star 15 let, mu zaupajte več odgovornosti tudi pri upravljanju denarja, zato sklenita NLB Paket žepnina 15+. Naučite ga, kako lahko sam spremlja nakazila in porabo žepnine, si prenakaže denar na varčevalni račun ali plača položnico, vse to prek mobilne banke Klikin ali spletne banke NLB Klik.

Višino mesečne žepnine izračunajte tako, da seštejete vse njegove redne obveznosti in prištejete še približno 30 % za druge izdatke in varčevanje. Razložite mu, da naj 10 % žepnine prihrani. Če si zaželi kakšno večjo stvar, ga še bolj motivirajte za varčevanje. Sam naj zanjo privarčuje najmanj polovico.

Žepnina ni nagrada Žepnina naj ne bo prepogosto vzgojno sredstvo in je ne pogojujte z uspehom v šoli. Njen namen je razvijanje veščin za odgovorno ravnanje z denarjem.

Ko je otrok že vešč ravnanja z denarjem in pozna njegovo vrednost, ni nič narobe, če za stvar, ki jo je poškodoval ali uničil, škodo poravna iz žepnine. Še boljša pa bo pozitivna motivacija:

  • Če si otrok česa močno želi in tudi sam varčuje, ga nagradite z dodatnimi pologi na njegovo varčevanje.
  • Če v trgovini med izbiro izdelka razmišlja tudi o ceni, ga pohvalite.
  • Če z denarjem, ki ga je dobil za darilo, dela skrbno in varčno, pa ga še posebej pohvalite.

Takšna žepnina bo za otrokovo finančno prihodnost dobro darilo. Veliko boljše, kot če bi mu vi plačevali stroške, v petek, in po potrebi še v soboto, pa mu dali denar za "kino". Tako se ne bi naučil odgovornega ravnanja z denarjem.

Še več nasvetov v povezavi z družinskimi financami najdete na spletni strani NLB Nasveti Osebno Otroci in družina.

Ne spreglejte