Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
14.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Osebne finance dražba dražba stanovanj nepremičnine vikend Ankaran

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 14.04

6 let, 6 mesecev

Stanovanja nad Ankaranom bodo na dražbi na prodaj po polovični ceni

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Stanovanjska soseska Brnistra nad Ankaranom | Foto Osebni arhiv sogovornikov

Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Konec poletja bo na prvi dražbi na prodaj deset stanovanj v Kolombanu nad Ankaranom. Čeprav so izklicne cene stanovanj še vedno zasoljene, so polovico nižje od prodajnih cen pred šestimi leti.

Stanovanja se prodajajo iz stečajne mase ljubljanskega gradbenega podjetja Ira GP, ki je lani jeseni pristalo v stečaju.

Stanovanjska soseska Brnistra obsega pet večstanovanjskih stavb v značilnem istrskem slogu. Od središča Ankarana je oddaljena 1,5 kilometra, od Kopra in Trsta pa osem.

Varovana soseska z 18 stanovanji

Gre za sosesko zaprtega tipa z 18 stanovanji, kamor je stanovalcem dostop omogočen s kartičnim sistemom. Z njim so opremljena vhodna vrata v naselje, vrata v objekte, garaže in stanovanja. Celotno naselje je tudi videonadzorovano.

Stanovanja so opremljena z vsemi sodobnimi priključki, vgrajena pa je tudi predpriprava za pametne inštalacije, s katerimi je mogoče naknadno avtomatizirati daljinsko vodenje ogrevanja, prezračevanja, hlajenja in delovanja drugih naprav v stanovanju. Stanovalcem in obiskovalcem je na voljo dovolj parkirnih površin tako v garažah kot na zunanjih parkirnih mestih. Vsaki stanovanjski enoti pripadata garažni boks in shramba v kleti, na voljo pa so tudi lastniška zunanja parkirišča in dodatna parkirišča za goste.

Izklicne cene pri 1.500 evrih za kvadratni meter

Temu primerno so postavljene tudi izklicne cene stanovanj, ki jih je izdelal pooblaščeni cenilec nepremičnin. Te znašajo od 143 do 241 tisoč evrov oziroma okoli 1.500 evrov za kvadratni meter.

Stanovanja so opremljena z vsemi sodobnimi priključki, vgrajena pa je tudi predpriprava za pametne inštalacije,  | Foto: Stečajni upravitelj Stanovanja so opremljena z vsemi sodobnimi priključki, vgrajena pa je tudi predpriprava za pametne inštalacije, Foto: Stečajni upravitelj

Najcenejše je 93 kvadratnih metrov veliko pritlično stanovanje z atrijem in parkirnim mestom. Najdražje bo na prodaj dupleks stanovanje, ki obsega 214 kvadratnih metrov in parkirno mesto. Izklicne cene ne vsebujejo davkov, tudi dajatve in stroške prenosa lastništva mora plačati kupec.

Cene bistveno nižje kot pred šestimi leti

Stanovanja so bila dokončana leta 2010 in so primerna za vselitev ter vpisana v zemljiško knjigo kot etažna lastnina. Pred šestimi leti so jih prodajali po ceni od 290 tisoč do 569 tisoč evrov z davkom. Prodanih je bilo osem enot.

Stečajna upraviteljica podjetja Ira GP Nataša Gibičar jih bo na javni dražbi v Ljubljani prodajala 30. avgusta. Na vprašanje, zakaj šele po koncu poletne sezone, ko navdušenje kupcev po počitniških stanovanjih usahne, nam je Gibičarjeva odgovorila: "Dražba mora biti objavljena najmanj 30 dni pred dnevom dražbe. Ta rok bi padel v sredino julija, ko na nepremičninskem trgu vlada mrtvilo, saj so ljudje na dopustih. Zato je dražba razpisana konec avgusta," pojasnjuje stečajna upraviteljica.

Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar dražbe ni želela izvesti sredi dopustov, zato bo prva dražba desetih stanovanj potekala konec avgusta. | Foto: STA , Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar dražbe ni želela izvesti sredi dopustov, zato bo prva dražba desetih stanovanj potekala konec avgusta. Foto: STA ,

Dražitelji morajo varščino poravnati do 29. avgusta. Ogled nepremičnin bo organiziran po predhodnem dogovoru v poletnih mesecih.

Cene na morebitni drugi dražbi bo postavila slaba banka

Če prva dražba ne bo uspešna, se bo prodaja vršila na drugi, ki jo je tehnično mogoče izvesti tri mesece po prvi. Za koliko bodo nižje cene, je odvisno od največje upnice, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), in uspešnosti prodaje na avgustovski dražbi. "Težko napovedujem karkoli," še sklene Gibičarjeva.

Ne spreglejte