SiolNET. Posel danes Finance
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Denar

Košček papirja, ki postane vladar sveta #infografika

0,45

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vsi ga uporabljamo. Vsi ga želimo in o njem razmišljamo. Vsi zanj bolj ali manj trdo delamo. Nekateri zaradi njega zavržemo vse notranje vrednote. Če ga ne uporabljate, dobesedno niste človek. Njegovo pomembnost lepo opiše pregovor: Denar je sveta vladar.

Ta teden je na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International teden denarja. Denar obstaja skoraj tako dolgo, kolikor časa se po Zemlji sprehaja človek. Od začetnih menjav dobrin in živine do današnje izmenjave internetnih valut. Od kod prihaja in kako se je razvil denar?

Zakaj denar

Denar se je pojavi kot odgovor na potrebo po sredstvu za izmenjavo.

Prva trgovanja so vključevala menjavo raznih dobrin, a so morali ljudje za želene dobrine najti pravo osebo. Ko želimo menjati na primer jabolka za ovco, naletimo na dve stvari, ki otežujeta transakcijo. Najprej moramo najti osebo, ki ima rada jabolka in jih tudi potrebuje. Nato moramo med ljubitelji jabolk najti osebo, ki v izmenjavo ponuja ovce.

Težava je tudi v deljivosti. Ovco si težko pretvoril v drobiž oziroma manjše enote, ko je imel kupec na voljo manj jabolk od ocenjene vrednosti ovce.

To pomanjkanje tako imenovane prenosljivosti je pri trgovanju povzročalo zmedo in neučinkovitost. V igro so vstopile razne valute, a so te morale biti take, da si jih je vsak želel. Univerzalni odgovor na to je bilo zlato. Nanj so v poskusu doseganja stabilne valute vezali tudi vrednost denarja. Kot se je izkazalo, je potreba po več prevladala nad nujo po stabilnosti. V ZDA je zlato podpiralo tiskani denar le 54 let, preden so tiskarne denarja začele delati nadure.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin