Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
9. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

9

Natisni članek

gradnja izobraževanje zdravje gorivo voda obutev oblačila električna energija pohištvo dom sadje zelenjava alkoholna pijača pijača hrana storitev potrošništvo BDP EU28 Slovenija cena infografika blago

Sreda, 9. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Cene v Sloveniji in EU

Kako draga je postala Slovenija?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

9

Cene v Sloveniji | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

BDP in individualna poraba v Sloveniji v primerjavi s povprečjem EU v letu 2016 nista zrasla. So se pa EU-povprečju približale cene storitev in blaga. Najbolj so se v primerjavi z EU podražili izdelki in storitve osebnega transporta, zdravstva in obutev.

BDP in potrošnja enaka oziroma nižja, cene storitev in blaga višje

Bruto domači proizvod in individualna potrošnja leta 2016 v Sloveniji se v primerjavi s povprečjem EU28 nista spremenila. Cene storitev so se na letni ravni približale povprečju EU za 2,3 odstotne točke, cene blaga pa za eno odstotno točko.

Če gledamo obdobje pred finančno krizo (leto 2007), se je bruto domači proizvod leta 2016 v Sloveniji v primerjavi s povprečjem EU znižal za štiri odstotne točke, individualna potrošnja pa se je zmanjšala za tri odstotne točke. Cene storitev so se v primerjavi z letom 2007 zvišale in približale povprečju EU za skoraj štiri odstotne točke, cene blaga pa za dobri dve odstotni točki.

Cene storitev pri treh četrtinah povprečne cene v Evropi

Cene storitev so se v zadnjem letu v Sloveniji približale povprečju EU, kjer ima 11 članic cene storitev nižje kot Slovenija. Nižji BDP od Slovenije ima 12 članic EU, šest jih ima manjšo potrošnjo. Izmed sosed ima Hrvaška v primerjavi s povprečjem EU za 24 odstotnih točk manjši obseg BDP od Slovenije in za 21 odstotnih točk nižje cene storitev. Cene storitev so v primerjavi s slovenskimi za 28 odstotnih točk nižje tudi na Madžarskem, ki ima, upoštevajoč EU-povprečje, za 16 odstotnih točk nižji BDP od Slovenije.

Storitve so najdražje v Luksemburgu, kjer za polovico presegajo povprečje EU. Luksemburg je država z najvišjim BDP-jem in individualno potrošnjo izmed EU-članic. Med državami z visokimi cenami storitev najdemo tudi Dansko, Švedsko in Veliko Britanijo. V primerjavi z letom 2007 so cene storitev rasle počasneje od EU-povprečja v desetih članicah EU, med katerimi je tudi Avstrija.

 

Cene blaga rasle hitreje kot v Sloveniji v devetih članicah

Cene blaga v Sloveniji so na 87 odstotkih EU povprečja, kar je odstotno točko dražje kot v letu 2015. Hitreje kot v Sloveniji so se storitve na letni ravni dražile v več kot polovici članic EU. Edini članici, v katerih se je blago dražilo počasneje od EU-povprečja, sta Velika Britanija in Poljska.

V primerjavi z letom 2007 se je blago hitreje kot v Sloveniji dražilo v devetih članicah EU. V sedmih članicah so cene blaga še vedno nižje v primerjavi s povprečjem EU, kot so bile v letu 2007.

V Sloveniji se splača graditi in bivati, olje in maščobe je ceneje kupiti drugje

V Sloveniji so najdražji izdelki v skupini olja in maščobe, kjer so izdelki slabih 20 odstotnih točk dražji od povprečja EU. Izdelki v tej skupini so dražji kot v Sloveniji še v sedmih članicah EU. Pet odstotnih točk dražji od povprečnih cen v Evropi so v Sloveniji programska oprema in izdelki v skupini kruh in žitarice. Dobre tri odstotne točke so dražji izdelki v skupini mleko, sir in jajca. Cene nad povprečjem EU imamo še v skupinah izdelkov alkoholne pijače, ribe in hišni pripomočki (bela tehnika).

Najbolj pod povprečjem v Sloveniji so cene v skupini domovanje, voda, elektrika, plin in druga goriva. Cene so v Sloveniji več kot 30 odstotnih točk pod povprečjem predvsem zaradi štirih članic z visokimi cenami v skupini. Cene bivanja so v Veliki Britaniji, Luksemburgu, Danski in na Irskem več kot 40 odstotnih točk nad povprečjem.

Cena gradnje v Sloveniji je pri dveh tretjinah povprečja EU, ceneje kot v Sloveniji lahko gradite v devetih članicah EU. Najdražje na Švedskem, kjer je cena gradnje dve tretjini nad povprečjem EU. Med blagom, ki v Sloveniji stane manj od 70 odstotkov povprečja EU, je tudi tobak. Cenejši kot v Sloveniji je tobak v devetih članicah EU.

Cene nealkoholnih pijač se v Sloveniji gibajo pri 90 odstotkih povprečnih cen v Evropi, a jih vseeno ceneje kot v Sloveniji lahko kupite v le petih članicah EU. Podobno velja tudi za oblačila in obutev. Cene oblačil se v Sloveniji gibljejo dobri dve odstotni točki pod EU-povprečjem, a so oblačila bolj poceni v le četrtini članic. Obutev se giblje na skoraj 90 odstotkih povprečne cene v EU in jo ceneje kot v Sloveniji lahko kupite v treh članicah EU.

Čeprav je cena rib v primerjavi z letom 2007 in povprečjem EU nižja za dobrih osem odstotnih točk, so te pri nas še vedno dražje kot v številnih članicah EU. | Foto: Ana Kovač Čeprav je cena rib v primerjavi z letom 2007 in povprečjem EU nižja za dobrih osem odstotnih točk, so te pri nas še vedno dražje kot v številnih članicah EU. Foto: Ana Kovač Kaj se je v Sloveniji v primerjavi z letom 2015 najbolj podražilo in kaj pocenilo?

V letu 2016 so se v primerjavi z letom 2015 najbolj podražili izdelki v skupini oprema za osebni transport, cene teh so se povprečju EU približale za sedem odstotnih točk. Za slabih šest odstotnih točk se je glede na povprečje podražila tudi obutev. Za več kot tri odstotne točke so se povprečju EU približale tudi cene v skupinah zdravje, komunikacije, mleko, sir in jajca, kruh in žitarice, ter brezalkoholne pijače.

Upoštevajoč povprečje EU se je v Sloveniji najbolj pocenila gradnja. Poleg nje so cenejši še izdelki in storitve v skupini restavracije in hoteli, tobak in ribe.

Cene katerih izdelkov so se najbolj približale evropskim v obdobju finančne krize

Najbolj, to je 21,3 odstotne točke, so se v letu 2016 v primerjavi z letom 2007 podražili izdelki in storitve v skupini komunikacije (upoštevajoč povprečne cene v EU). Cene mleka, sira in jajc so se v primerjavi s povprečjem EU povečale za 16,3 odstotne točke in presegle povprečne v EU. Povprečne evropske cene so med časom finančne krize presegle tudi alkoholne pijače. Za več kot deset odstotnih točk sta se v primerjavi z letom 2007 podražila tudi zdravje in meso.

Skoraj deset odstotnih točk so se v primerjavi s povprečjem EU znižale cene pohištva in talnih oblog. Za več kot osem odstotnih točk so upadle cene gradnje in rib. Za več kot pet odstotnih točk imamo v primerjavi s povprečjem EU tudi nižje cene obutve in oblačil.

Ne spreglejte