SiolNET. Posel danes Finance
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Episcenter: Slovenci še vedno najbolj zaupajo bankam

3

termometer

Medtem ko bankam najbolj zaupa polovica Slovencev, jih 40 odstotkov vprašanih ne zaupa nobeni izmed finančnih ustanov, je pokazala anketa javnega mnenja Episcenter.

Slovenci svoje prihranke najbolj zaupajo bankam, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Planet Siol.net opravilo podjetje Episcenter. Izmed vseh finančnih ustanov 49 odstotkov vprašanih stavi na banke. Za sedem odstotkov vprašanih so najbolj zaupanja vredne zavarovalnice, za dva odstotka borznoposredniške hiše, zgolj 0,4 odstotka pa najbolj zaupa družbam za upravljanje (DZU).

Slovenci imajo več kot dve milijardi evrov naloženih v skladih Glede na dejstvo, da imamo Slovenci v upravljanju pri teh za 2,4 milijarde evrov premoženja, je podatek presenetljiv. Povprečni slovenski vlagatelj je imel januarja v vzajemnih skladih 5628 evrov prihrankov.

Polovica vprašanih sploh ne varčuje Dobra tretjina vprašanih privarčevana sredstva plemeniti na banki, le slaba desetina jih hrani doma. Pet odstotkov vseh sodelujočih v raziskavi varčuje prek zavarovalniških produktov in v vzajemnih skladih. V vrednostnih papirjih varčuje 2,5 odstotka, v zlatu pa odstotek vprašanih. Slaba polovica vprašanih sploh ne varčuje.

Šest odstotkov vprašanih pozna samo banke Slaba polovica vprašanih, ki izmed vseh ustanov najbolj zaupa banki, tudi pravi, da posluje le z banko. Tretjina vprašanih najbolj zaupa banki zato, ker ima z njo dobre izkušnje. Le desetina jih denar vlaga v banke samo zaradi varnosti oziroma zajamčenosti vlog. Vloge pri posamezni banki ali hranilnici v Sloveniji so na podlagi zakona zajamčene do višine 100 tisoč evrov. Šest odstotkov drugih finančnih institucij sploh ne pozna.

Posojila ima četrtina vprašanih Med vprašanimi, ki najbolj stavijo na zavarovalnice, sta dve tretjini odgovorili, da imajo z njimi same pozitivne izkušnje, 15 odstotkov pa se jih zanaša na njihovo poštenost.

Raziskava je še pokazala, da je zgolj četrtina prebivalcev Slovenije zadolženih pri banki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin