Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
14. 6. 2017,
18.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

5

Natisni članek

Boštjan Jazbec Združenje bank Slovenije France Arhar Stanislava Zadravec Caprirolo Banka Slovenije

Sreda, 14. 6. 2017, 18.46

6 let, 6 mesecev

Zmaga guvernerja Jazbeca, njegova kandidatka bo vodila stanovsko združenje

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

5

Stanislava Zadravec Caprirolo | Foto STA

Foto: STA

Zmagovalec boja za vodenje Združenja bank Slovenije (ZBS), v preteklosti velikega kritika načina bančne sanacije, ki jo je vodila Banka Slovenije, je guverner Boštjan Jazbec.

Za novo direktorico stanovskega združenja bank, hranilnic in lizinških družb, je bila danes imenovana Stanislava Zadravec Caprirolo, nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije, ki je veljala za Jazbečevo kandidatko.

Ena od ključnih oseb pri sporni bančni sanaciji

Z njenim prihodom na čelo interesnega združenja je mogoče pričakovati, da se bo to po novem udinjalo interesom Banke Slovenije pod vodstvom Jazbeca in ne bo več kritično obravnavalo zakonskih predpisov, ki jih spišejo na finančnem ministrstvu.

Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije | Foto: Bor Slana Boštjan Jazbec, guverner Banke Slovenije Foto: Bor Slana Zadravec-Caprirolova je bila ena od ključnih oseb pri sporni, več kot štirimilijardni sanaciji bank, zaradi katere se je znašla tudi v kriminalistični preiskavi. Zaradi tega ji je lani spodletela tudi ponovna kandidatura za viceguvernersko funkcijo.

Pomisleke ob njenem imenovanju na čelo združenja bank so imeli očitno tudi njeni podporniki v nadzornem svetu. Od nje so namreč po naših informacijah zahtevali, da vnaprej podpiše bianco izjavo, da bo odstopila kot direktorica, če se bodo predkazenski postopki proti njej nadaljevali na sodišču.

Zamenjala bo Arharja

Zadravec-Caprirolova bo na vrhu združenja zamenjala Franceta Arharja, nekdanjega dolgoletnega guvernerja, ki se bo upokojil.

Božo Jašović, nekdanji predsednik uprave NLB | Foto: STA , Božo Jašović, nekdanji predsednik uprave NLB Foto: STA , Nadzorni svet združenja, ki ga vodi Giancarlo Miranda, predsednik uprave Intesa Sanpaolo Bank (prej Banke Koper), je na današnji seji po naših informacijah izbiral med dvema kandidatoma:

  • Zadravec-Caprirolovo, ki je trenutno v Banki Slovenije zaposlena kot pooblaščenka za skladnost poslovanja, in
  • Božem Jašovičem, svetovalcem uprave Gorenjske banke, nekdanjim predsednikom uprave NLB in še pred tem članom sveta Banke Slovenije.

Kljub pomislekom so kot najboljšo kandidatko izbrali nekdanjo viceguvernerko.

Poznavalci razmer so v presenetljivi podpori Zadravec-Caprirolovi pri nadzornikih združenja videli dolgo roko Boštjana Jazbeca. Ta lahko namreč kot guverner zlahka pritisne na predsednike uprav bank, naj podprejo njegovega kandidata ali kandidatko. 

"Izbrana kandidatka zelo visokega strokovnega profila"

Nadzorniki združenja so po seji sporočili, da so Zadravec-Caprirolovo imenovali na podlagi temeljitega izbirnega postopka, ki se je odvil po izključno profesionalnih oziroma strokovnih merilih.

"Nadzorni svet izraža posebno zadovoljstvo nad izidom tega procesa, ki je pripeljal do izbire kandidatke zelo visokega strokovnega profila, ki ima izjemne izkušnje na področju sodelovanja z domačimi in evropskimi bančnimi in monetarnimi institucijami, poleg bogatih izkušenj na področju sodelovanja s slovenskimi bankami," so povedali.

Dodali so, da bo združenje pod novo direktorico še naprej ugleden partner v dialogu z vsemi relevantnimi deležniki v slovenskem in evropskem bančnem prostoru. Tega, da je Zadravec-Caprirolova v kriminalistični preiskavi zaradi sporne bančne sanacije, niso komentirali.

Ne spreglejte