Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
16.55

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Hit

Sreda, 12. 12. 2018, 16.55

5 let, 4 mesece

Židanovi zmagali v boju za igralniške milijone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Tomaž Repinc | Foto STA

Foto: STA

Največja slovenska igralniška družba ima novega prvega moža. Kdo se je uvrstil v ožji izbor in za koga so lobirale največje koalicijske stranke.

Nadzorni svet družbe, ki mu predseduje Marjan Pintar, je za novega predsednika uprave Hita imenoval Tomaža Repinca.

Do zdaj je bil vodja Hitovega igralniško-zabaviščnega centra Korona. V preteklosti je slabo leto dni vodil Hit Alpinea iz Kranjske gore, od letos jeseni pa je namestnik predsednika nadzornega sveta v tej družbi.

Podpirali naj bi ga Socialni demokrati pod vodstvom Dejana Židana.

Novi prvi mož Hita naj bi zdaj nadzornemu svetu predlagal dva kandidata za člana uprave.

Izbirali med petimi kandidati

Nadzorniki so sicer na današnji seji nadzornega sveta izbirali med petimi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor. Med njimi so bili še:

- Matjaž Kompara, donedavni direktor podjetja Gostol-Gopan iz Nove Gorice, ki je v obdobju Nika Trošta delal v Hitovi hčerinski družbi v Srbiji. Podpirali naj bi ga stranka SMC in lokalna skupnost.

- Marko Filej, podjetnik s Primorske, ki je uspešno izpeljal več začetnih projektov na področju športa. Imel naj bi podporo stranke LMŠ.

Preostala dva naj bi bila manj znana v poslovnem svetu. Eden naj bi bil iz Hita, torej notranji kandidat, drugi pa naj bi prihajal iz tekstilne industrije.

Kdo je odločal o novem prvem možu Hita

Nadzorni svet družbe ima šest članov:

- Marjan Pintar, predsednik, predstavnik lokalne skupnosti,

- Alan Bofulin, namestnik predsednika, predstavnik zaposlenih,

- Gregor Bajraktarević, predstavnik države,

- Simona Kozjek, predstavnica države,

- Irma Frelih, predstavnica države,

- Uroš Radojevič, predstavnik zaposlenih.

Pintar izgubil pomembnega zaveznika

Na razpis je sicer prispelo deset prijav, ki so jih nadzorniki dali v pregled kadrovski agenciji, s kandidati pa so prejšnji teden opravili razgovore.

Marjan Pintar, predsednik nadzornega sveta Hita | Foto: STA , Marjan Pintar, predsednik nadzornega sveta Hita Foto: STA , Imenovanje nove uprave se je precej zavleklo. Neuradno zaradi čakanja na izid lokalnih volitev. Zdajšnji predsednik nadzornega sveta Marjan Pintar je namreč v nadzornem svetu imenovan na predlog novogoriške občine, ki jo je do nedavnega vodil Matej Arčon.

V upanju, da bo svoj položaj obdržal, so se odvijala tudi lobiranja, da bi vodenje Hita začasno ali celo za stalno prevzel Pintar, vendar se z neizvolitvijo Arčona ta računica ni izšla, trdijo naši viri.

Tudi zato bi bil lahko Pintar po novem veliko bolj odprt za predloge vladajoče politike.

Matjaž Kompara
Novice Je to rešitelj novogoriškega Hita?

V nadzorni svet izbrali zaupnico SMC

Vladajoča politika tudi pri imenovanju novega prvega moža Hita ni dosegla soglasja. Slovenski državni holding (SDH), upravljavec naložbe, pa ves postopek prepušča samemu sebi.

Vlada je sicer minuli teden za članico nadzornega sveta imenovala Simono Kozjek, predsednico uprave trgovske družbe Nama in članico nadzornega sveta NLB. Kozjekova velja za kandidatko SMC. Njen mož Tomaž Klemenc vodi državno družbo DSU in je brat generalnega sekretarja te stranke Andreja Klemenca.

Po naših informacijah naj bi bila Kozjekova nezadovoljna zaradi hitenja pri izboru novega predsednika uprave.

Mesto v nadzornem svetu, ki ga je zasedla Kozjekova, se je sicer izpraznilo oktobra letos, ko je vlada razrešila svojega predstavnika Vasjo Medveščka. Ta naj bi namreč kršil kodeks upravljanja korporativnega upravljanja družb.

Krožile (dez)informacije

Kot rečeno, je imel vsak od najresnejših kandidatov tudi v tem postopku političnega botra oziroma je iskal naklonjenost posameznih koalicijskih strank. Toda glede na to, da je bila seja končana v manj kot dveh urah, je mogoče predvidevati, da se je vendarle zgodil koalicijski dogovor, da ta položaj zasede kandidat SD.

V zadnjih dneh se je v kuloarjih pojavila vrsta (dez)informacij o posameznih kandidatih, ki naj bi jih poskušali tako izločiti iz igre.

Novomatic | Foto: Novomatic Foto: Novomatic Za Fileja, ki naj bi s predstavitvijo prepričal predvsem državne nadzornike, se je namigovalo, da naj bi za njim v resnici stal avstrijski igralniški velikan Novomatic, ki je v lasti enega od najbogatejših Avstrijcev.

Novomatic, ki je nedavno od Joca Pečečnika kupil igralnici Kongo in Lev, se namreč že dalj časa omenja kot interesent za prevzem Hita, s čimer bi prišel do monopolnega položaja na slovenskem trgu.

Govorice o povezanosti z Novomaticom v resnici izvirajo iz dejstva, da je za Avstrijce v Sloveniji do nedavnega delal Matej Paradiž, ki ga je nameraval Filej imenovati za člana uprave za področje igralništva.

Poleg tega so kar trem različnim kandidatom pripisovali, da za njimi stoji stranka SMC.

Pred Hitom odločilni časi

Pred novim predsednikom uprave Hita bo težka naloga, saj se družba neuspešno bojuje z upadom prihodkov iz osnovne igralniške dejavnosti.

Nedoseganje zastavljenih ciljev, ki bistveno odstopajo od pričakovanj in rezultatov lanskega leta, je bil tudi temeljni razlog za odstavitev prejšnje uprave. Gorijo rdeče luči, je tedaj pojasnjeval prvi nadzornik Marjan Pintar.

Hit, Perla, igralništvo | Foto: Hit Foto: Hit Dobiček iz poslovanja (EBIT) je bil v prvih osmih mesecih na ravni deset odstotkov preteklega leta in 14 odstotkov načrtovanega. Čisti dobiček je medtem dosegal le tretjino načrtovanega. Padla je tudi dodana vrednost na zaposlenega.

Hit je v lanskem letu ustvaril 176,7 milijona evrov prihodkov, kar je 6,4 odstotka več kot v letu 2016. Z igralniško dejavnostjo je družba ustvarila 150,8 milijona evrov prihodkov, z dejavnostjo hotelirstva in gostinstva pa 22,1 milijona evrov. Čisti dobiček je znašal 5,8 milijona evrov, kar je 83 odstotkov več kot predlanskim.

Hitove igralnice je lani obiskalo okoli 1,4 milijona gostov, kar je tri odstotke manj kot predlanskim. Število prenočitev se je povečalo za okoli tretjino na 229 tisoč.

Ne spreglejte