SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan s predstavniki trgovinske zbornice o sodelovanju na področju zelenjadarstva

4

termometer

Minister za kmetijstvo in okolje se je sestal s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije, ki so mu predstavili model sodelovanja med pridelovalci in trgovino na področju zelenjadarstva.

Strinjali so se, da je nujna nadaljnja krepitev partnerstva v zelenjadarski verigi, da bi omenjeni model lahko zaživel v praksi.

Židan podpira prizadevanja za učinkovitejše delovanje celotne zelenjadarske verige Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je na sestanku predstavil letošnje prednostne naloge ministrstva in poudaril, da si bo v vsakem sektorju postavil cilje, ki jih bo tudi spremljal, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Trgovinske zbornice Slovenije. Kot so poudarili, Židan podpira prizadevanja za učinkovitejše delovanje celotne zelenjadarske verige, kar bi po njegovem mnenju prispevalo tudi k dvigu samooskrbe.

Deležniki v agroživilski verigi namreč želijo slovenskemu potrošniku zagotoviti čim večjo izbiro kakovostne hrane po sprejemljivih in konkurenčnih cenah, ta cilj pa je velik izziv v času gospodarske krize, ko kupna moč v Sloveniji pada. Zaradi tega so se potrošnikove nakupne navade spremenile, saj so dejanske potrebe pred željami kupcev, njihovi nakupi so pogostejši in v manjšem obsegu, v ospredje prihaja tudi lokalna pridelava, vendar ne za vsako ceno.

Med temelji modela, ki ga je pripravila trgovinska zbornica za nadaljnjo razpravo med deležniki v zelenjadarski verigi, so zagotavljanje ugodne in konkurenčne ponudbe slovenske zelenjave potrošniku, zagotavljanje ustreznih proizvodnih količin po okvirnih in konkurenčnih cenah, izvajanje stalnega nadzora nad kakovostjo in sledljivosti in spoštovanje in izpolnjevanje dobavnih rokov.

Osrednjo vlogo v tej verigi morajo v prihodnje imeti regijske kmetijske zadruge, v katere se združuje več lokalnih zadrug, ki morajo prevzeti tveganje za kakovostno in varno zelenjavo, za okvirne količine in grobe okvirne cene, so poudarili.

Ob koncu sestanka so ugotovili, da so si njihovi pogledi na nadaljnjo krepitev partnerstva v zelenjadarski verigi zelo podobni, zato si bodo skupaj prizadevali za nadaljevanje razgovorov z Zadružno zvezo Slovenije, saj bo edino na ta način omenjeni model zaživel v praksi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin