SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Združevanja štajerske in dolenjske zavarovalnice: boj vseh proti vsem

0

termometer

Po lanskem združevanju na bančnem trgu bo letošnje leto v znamenju nastajanja druge največje zavarovalnice. Toda na relaciji med Mariborom, Ljubljano in Novim mestom hude krvi ne manjka.

Združevanju Zavarovalnice Maribor in Tilie ne nasprotujejo samo zaposleni, ki se bojijo za svoje službe, projekt naj bi spodkopavali tudi posamezniki iz menedžmenta obeh družb. Ti se borijo za ohranitev položajev in vpliva v nastajajoči zavarovalnici, med drugim tudi na odločanje o sponzorstvih in provizijah za zavarovalne agente. V Zavarovalnici Maribor, ki je pomemben sponzor v lokalnem okolju, namreč želijo ohraniti avtonomnost pri odločanju o delitvi teh sredstev.

Upravo naj bi prevzel novinec

V tem trenutku po trditvah naših virov še ni jasno, ali jim bo do 1. novembra 2016, ko naj bi formalno zaživela nova zavarovalnica, sploh uspelo izpeljati vse združitvene procese in poenotiti poslovanje. Tako po sporih med obema zavarovalnicama ne preseneča odločitev, da naj bi vodenje uprave Zavarovalnice Sava – to je delovno ime nastajajoče združene zavarovalnice – prevzel novinec v zavarovalniških vodah Boris Medica.

Medica je bil od leta 1996 do lanskega marca zaposlen na finančnem področju v družbi Johnson&Johnson. Od novembra je zaposlen kot svetovalec uprave Pozavarovalnice Sava, lastnice mariborske in novomeške zavarovalnice. Je vodja skupine, ki vodi projekt združitvenih procesov. V tej skupini so še predsednik uprave Zavarovalnice Maribor David Kastelic, predsednik uprave Tilie Tadej Avsec, pomočnik uprave Pozarovalnice Save Primož Močivnik in Robert Ciglerič kot predstavnik zaposlenih. Prvi trije naj bi bili tudi člani uprave nove zavarovalnice.

O upravi dokončno junija

Toda vse bo odvisno od uspešnosti projekta združevanja. Kdo bo peti član uprave, bo bolj jasno, ko bo potrjena nova organizacijska struktura.

Njeni obrisi so že jasni. Po naših informacijah naj bi Pozavarovalnica Sava začela delovati kot holding z dvema odvisnima družbama: domačo združeno zavarovalnico in družbo, prek katere bi upravljali vsa podjetja iz tujine.

Zaradi optimizacije organizacije se je Pozavarovalnica Sava že sredi lanskega leta odločila, da lastništvo v obeh hrvaških zavarovalnicah Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje prenese neposredno nase.

Število zaposlenih se ne bo drastično zmanjšalo

Da bo sedež nove zavarovalnice v Mariboru, je bilo določeno že ob začetku združevanja. Precej drugih vprašanj je zaradi nesoglasij še odprtih. Do novembra bodo morali poenotiti produkte in prodajno mrežo poslovalnic, da bi delovali z enotno blagovno znamko. V igri je bila tudi možnost, da bi ohranili več blagovnih znamk, s čimer bi pomirili pregrete razmere na lokalni ravni. Po opravljenih analizah naj bi to možnost že opustili. Zaradi nasprotovanja sindikatov, ki bi lahko dodatno ogrozilo združitvene procese, je prevladalo stališče, da se bo število zaposlenih zmanjševalo po naravni poti z upokojitvami in brez novega zaposlovanja.

Še vedno pa ni dogovora o enotnem informacijskem sistemu, od česar je odvisno, kdaj bosta zavarovalnici začeli poslovati kot enotno podjetje. Zgolj s tem je mogoče pričakovati stroškovne prihranke na ravni skupine, kar je bil tudi razlog, da se je Pozavarovalnica Sava odločila za združitev mariborske in novomeške zavarovalnice. Po prvotnih ocenah naj bi po treh letih od združitve letno pričakovali za od pet do šest milijonov evrov pozitivnih učinkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin