Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2011,
12.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria oklepniki Finska

Četrtek, 21. 7. 2011, 12.38

7 let, 2 meseca

Zaradi posla z oklepniki oškodovani dve slovenski podjetji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trem slovenskim podjetjem finski podjetji že dve leti dolgujeta več kot pol milijona evrov.

V letih 2008 in 2009 so slovenska podjetja Apertum, Cim-projekt in Kolpa-invest po podpisu pogodbe o oklepnikih med obrambnim ministrstvom in Rotisom (Patria) sodelovala v sklopu protidobav z dvema finskima podjetjema, poroča današnje Delo. Odkar sta se junija 2008 oziroma januarja 2009 finski podjetji Jonmeri yachts Oy in Hermann's design Oy znašli v stečaju, dolgujeta slovenskim podjetjem več kot pol milijona evrov.

Finci se niti malo ne čutijo odgovorne

Slovenska podjetja so posel s finskimi podjetji dobila s posredovanjem Patrie, vendar se Finci niti malo ne čutijo odgovorne, saj pravijo, da pogodbeno niso vezani na kateregakoli od upnikov ali dolžnikov. Tako je zapisano v dopisu direktorata za logistiko obrambnega ministrstva, ki so ga lani poslali na Cim-projekt, v njem pa so pojasnili tudi nestrinjanje Patrie s predlogom, da bi poplačilo dolga dosegli s prenosom terjatev družb upnic na Patrio, v nadaljevanju pa bi ga poskušali povrniti v stečajnem postopku proti finskima dolžnikoma v stečaju.

"Vsem po vrsti je gladko vseeno"

Patria naj bi pozneje privolila v odstop terjatve z izsiljevalskim faktorjem 1 : 50, kar pomeni, da bi finski orožar za skupno finančno poplačilo skoraj 515.000 evrov dolga zahteval priznanje izpolnitve protidobav v višini 25 milijonov evrov. Z obrambnega ministrstva naj bi Patrio že seznanili, da slovenski predpisi večjega količnika od sedem ne dovoljujejo. Mirko Hrovat iz družbe Cim-projekt pa meni, da je "vsem po vrsti – tudi obrambnemu ministrstvu – gladko vseeno za tega pol milijona evrov". Hkrati pa Hrovat opominja, da je od tega zneska dobrih 100 tisoč evrov državnega denarja.

Ne spreglejte