Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
16.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

15

Natisni članek

Magna Steyr

Četrtek, 7. 2. 2019, 16.44

5 let, 2 meseca

Ministrstvo zavrnilo Marinčkov ugovor zoper Magno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

15

Magna | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Ministrstvo za okolje in prostor je danes za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske organizacije Rovo Gorazda Marinčka zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje glede Magnine lakirnice v Hočah. Dovoljenje je tako postalo dokončno, ne pa pravnomočno, je poročala televizija. Marinček je v primeru zavrnitve že vnaprej napovedal tožbo na upravnem sodišču.

Marinček je povedal, da pri ugovoru vztraja, saj je slovensko zakonodajo potrebno spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih. Že pred časom je tudi predlagal, da država, če meni, da v tem primeru to ni potrebno, dopolni poseben zakon o Magni.

Država lahko Magni podeli začasno dovoljenje

Na očitke, da je zaradi njihovih pritožb ogrožen celoten projekt in načrtovani zagon proizvodnje, pa je Marinček odgovoril, da zakonodaja investitorju, če mu zmanjkuje časa za dopolnitev zakona, omogoča pridobitev dveh polletnih začasnih dovoljenj za obratovanje.

Trdi, da so mu ponujali sto tisoč evrov

Ob tem je dodal, da je deležen vse večjih pritiskov, danes naj bi jim kurirji z različnih delov države prinašali ponudbo v višini 100 tisoč evrov za večletno financiranje dejavnosti društva, če bi Rovo umaknil pritožbo.

Gorazd Marinček, E-Forum | Foto: STA , Foto: STA ,

Ponudbe ne nameravajo sprejeti, je pa jasno povedal, da gre za poskus korupcije, ki naj ga obravnavajo za to pristojni organi. Pri tem, kot je dodal, utemeljeno domneva, da naj bi ponudba do njih prišla po naročilu Magnine PR-agencije, to pa je od vsega začetka agencija Pristop.

Magna zanika, da bi Marinčku ponujala denar

Na obtožbe so se medtem odzvali v Pristopu, kjer so zatrdili, da niti sami niti njihov partner niso ponujali ali obljubljali finančnih ali drugih nagrad v zameno za konstruktivnejši odnos društva Rovo. "Takšna poslovna praksa je nesprejemljiva, tako kot je nesprejemljivo vsebinsko neutemeljeno oviranje gospodarskega razvoja regije, ki takšen razvoj izrazito potrebuje," so še dodali v agenciji.

Zaposleni v Magni se bojijo, da bi zaradi zapletov ostali brez službe

Predstavniki okoli 200 zaposlenih so sicer danes opozorili na negotovost glede usode Magne. Kot so dejali v izjavi za javnost, so v podjetje prišli, da bi delali, zdaj pa ne vedo, ali se bo to zaradi zapletov z okoljevarstvenim dovoljenjem sploh zgodilo.

Magna | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je povedal Jure Šafner, ki je v Hoče prišel iz graške tovarne in dela kot planer, bi morali že naslednji teden začeti poskusno proizvodnjo, v javnosti pa slišijo, da se pojavljajo težave zaradi pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. "Za nas to pomeni negotovost. Nekdo na drugi strani Slovenije se je odločil igrati politične igre na naš račun. Vem, da so nekatera vprašanja še odprta, in prav je, da se rešijo, vendar pričakujem drugega otroka, odplačujem posojilo, zdaj pa, namesto da bi se veselil vseh teh stvari, čakam, kaj se bo zgodilo," je dejal Šafner.

Magna
Novice Rdeča luč Alenke Bratušek novemu darilu za Magno

Podobnega mnenja je bila tudi poslovna sekretarka v podjetju Nataša Vidovič, ki je veliko v stiku z zaposlenimi, ti pa večkrat sprašujejo, kaj se dogaja in ali se morajo res bati, da bi spet ostali brez službe. Tudi njo poleti čaka rojstvo otroka, zdaj pa živi v strahu, ali bo sploh še imela službo, ko se vrne s porodniškega dopusta.

Širijo se govorice, da bi nekatere aktivnosti preselili v Gradec

Na to, da je v podjetju veliko delavcev z različnimi ozadji in iz različnih okolij, je opozoril tudi Urh Klevže, zadolžen za upravljanje  objekta, ki je prišel v Magno iz drugega podjetja, kjer je imel zelo stabilno službo. Ker je v novi zaposlitvi videl velik izziv, se je odločil za novo delovno mesto, zdaj pa se sprašuje, ali je ravnal prav ali ne. V podjetju se po njegovih besedah že širijo različne govorice, tudi da obstajajo že rezervni načrti, po katerih bi nekatere aktivnosti preselili nazaj v Gradec.

Magna
Novice Tako je videti lakirnica Magna v Hočah #foto #video

Ta teden je z zaposlenimi govoril tudi prvi mož hoške tovarne David Adam, ki jih je seznanil z dejstvi, da so se pojavili nekateri zapleti in da je negotovost upravičena, a jim je zagotovil, da se trudijo za to, da bo projekt stekel in da bodo zaposleni lahko opravljali svoje delo.

Magna: Izpolnili smo vse zahteve in želje okoljevarstvenikov

Svoj današnji poziv so po njegovih besedah naslovili na vso javnost, predvsem pa na vse nasprotnike Magninega projekta, ki bi morali razumeti, da so na drugi strani tudi ljudje, ki bi radi in si želijo delati pri delodajalcu, kakršnih v Sloveniji ni veliko. Ob tem so tudi poudarili, da je podjetje izpolnilo vse zahteve in želje okoljevarstvenikov, zato ne razumejo, kaj naj še naredijo.

 

Ne spreglejte