Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
15. 12. 2016,
13.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

4

Natisni članek

Magna Steyr investicije multinacionalka delovna mesta

Četrtek, 15. 12. 2016, 13.21

6 let, 7 mesecev

Zakaj je za Slovence dobro, da k nam prihaja bogata multinacionalka?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

4

Magna Steyr | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tuji investitor pride in reče: "To hočem, drugače grem drugam." Počasi se bodo začeli tudi domači podjetniki obnašati tako, kar bo povzročilo pozitiven pritisk na državo, da se bo začela hitreje spreminjati, meni ekonomist Marko Jaklič.

Poslanke in poslanci državnega zbora so z 58 glasovi za in tremi proti potrdili zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, kamor namerava investirati kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna Steyr. 

Investicija enega največjih dobaviteljev v avtomobilski industriji, ki med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, bi Sloveniji predvidoma prinesla do tri tisoč novih delovnih mest.

"Imam nekoliko mešane občutke. Taka investicija bi morala v Maribor priti v 90. letih, ko je bilo na tem področju veliko industrijskih delavcev, zdaj bo po mojem mnenju kar precej težko dobiti prave zaposlene na območju Maribora. Če bodo posledično pripeljali Romune in Bolgare, kar je v prostem pretoku delovne sile mogoče, kaj dosti ne bomo pridobili. Investicija je malo zakasnela, a jo na splošno podpiram," pravi ekonomist Marko Jaklič. Nekoliko ga moti le to, da bodo za postavitev tovarne uporabili najboljšo zemljo.

"Nič ne bo narobe, če bo v tej tovarni delal tudi kakšen avstrijski inženir. Glavno je, da v Sloveniji plačuje davke. Ta pretok je čisto normalen, saj tudi Slovenci hodijo delat v Avstrijo," pravi ekonomist Marko Jaklič. | Foto: Ana Kovač "Nič ne bo narobe, če bo v tej tovarni delal tudi kakšen avstrijski inženir. Glavno je, da v Sloveniji plačuje davke. Ta pretok je čisto normalen, saj tudi Slovenci hodijo delat v Avstrijo," pravi ekonomist Marko Jaklič. Foto: Ana Kovač

Bi morala Slovenija vsem tujim podjetjem olajšati vstop v Slovenijo, namesto da s posebnim zakonom ureja prihod zgolj enega podjetja? Jaklič pravi, da s tovrstnim specifičnim odnosom ni nič narobe, saj je takšne obravnave med drugim deležen tudi novomeški Revoz.

"Gre za bogate multinacionalke, ampak če pridejo, pripeljejo neko gotovost. Če bodo investirali, bodo ostali tukaj veliko časa. Glede na reindustrializacijo Evrope bodo verjetno na začetku zaposlovali nižje izobražene kadre. Verjamem, da bo sčasoma tukaj delalo več inženirjev, ki pa jih bomo morali izšolati. To bo tudi jasen signal mladim, da jih bo mogoče šlo več v tehnično smer šolanja," meni Jaklič.

Kaj prinaša zakon?

Predlagani zakon je potreben zaradi pridobivanja nepremičnin za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju, ki je za Slovenijo in regionalni razvoj mesta Maribor in okolice izjemnega pomena, je v DZ povedal minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek.

Zakon med drugim uvaja spremembe na področju razlastitev. Napore bodo po ministrovih besedah vložili v to, da se v praksi to ne bo zgodilo, prepričan je, da bodo z vsemi lastniki dosegli dogovor za nakup zemljišč. Predlog zakona prinaša krajše roke za pridobivanje zemljišč, ima pa tudi ustrezne varovalke. Če investicije ne bo v petih letih, tako omogoča vrnitev zemljišč v kmetijsko rabo, je še navedel Počivalšek. STA

 

 

Ne spreglejte