Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
14.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nepremičnine stanovanja

Torek, 11. 11. 2014, 14.16

7 let, 2 meseca

Za koliko se dejansko prodajajo rabljena stanovanja v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cena je odvisna predvsem od lokacije nepremičnine in starosti objekta. Cene kvadratnega metra novejšega stanovanja krepko presegajo 2300 evrov, starejšega pa 1700 evrov.

Po podatkih geodetske uprave je bila v prvem polletju letošnjega leta povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani nekaj nad dvema tisočakoma. A ker povprečje ne pove vsega, smo pogledali konkretne primere, za koliko so se prodala naključno izbrana stanovanja (podatke smo pridobili na spletni strani geodetske uprave).

Novejša rabljena stanovanja presegajo 2300 evrov V zadnjih šestih letih so se cene v prestolnici močno znižale, in sicer za okoli 30 odstotkov, a se malo rabljena stanovanja oziroma stanovanja mlajših letnikov še vedno prodajajo po visokih cenah. In to kljub pričakovanju potencialnih kupcev in napovedim nekaterih ekonomistov, da se bo trend zniževanja cen še nadaljeval. A po podatkih Gursa so nekateri za manj rabljena stanovanja odšteli tudi več kot 2300 evrov za kvadratni meter.

Poglejmo konkretno. Stanovanje v Bežigradu v velikosti 52 kvadratnih metrov, zgrajeno leta 2010, se je pred časom prodalo za skoraj 140 tisočakov oziroma je kupec plačal skoraj 2700 evrov za kvadratni meter. Več kot enkrat večje stanovanje v Šiški v izmeri 115 kvadratnih metrov, ki se je zgradilo leto prej, pa se je prodalo za 270 tisočakov oziroma 2340 evrov za kvadratni meter.

Letnik 1980 za 1700 evrov Povsem drugačne cene so za stanovanja, ki so bile zgrajena okoli leta 1980. Tako je denimo prodajalec za 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Mostah v Ljubljani iztržil 94 tisoč evrov oziroma skoraj natanko 1700 evrov za kvadratni meter. Približno enako je za kvadratni meter plačal kupec 85 kvadratnih metrov (143 tisoč evrov, letnik 1974) velikega stanovanja prav tako v Bežigradu.

Popolnoma druga zgodba so meščanska stanovanja Kljub praviloma nižjim cenam rabljenih nepremičnin, ki so bile zgrajene v prejšnjem tisočletju, pa se meščanska stanovanja prodajajo po povsem drugih cenah. Tako je denimo prodajalec za 108 kvadratnih metrov veliko meščansko stanovanje v centru prestolnice, zgrajeno leta 1770, odštel kar 275 tisoč evrov oziroma 2500 evrov za kvadratni meter.

Dejavnosti na trgu vse več Sicer pa so očitno nižje cene kot pred leti številne spodbudile k nakupu nepremičnine. Prihodek s stanovanji se je v Sloveniji namreč v letu povečal za okoli 25 odstotkov in je v prvem polletju letošnjega leta presegel 3600 menjav lastništev stanovanj.

Ne spreglejte