Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
4. 3. 2016,
16.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rastlinjaki Duol

Petek, 4. 3. 2016, 16.01

7 let, 2 meseca

Z organskimi rastlinjaki osvajajo afriško celino

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Podjetje Duol, ki je sinonim za napihljive športne dvorane, z rastlinjaki osvaja kmetijski sektor. Prva dva so že postavili v Alžiriji, dogovarjajo se s kupci v Egiptu, JAR in Zalivskih državah.

Izvozno usmerjeno podjetje Duol z Brezovice pri Ljubljani, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo hitro postavljivih hal oziroma balonov, je konec lanskega leta prodrlo v Afriko.

Po osvojitvi tradicionalnih svetovnih trgov od Čila do Kamčatke s športnimi in industrijskimi objekti so v Alžiriji postavili svoj najnovejši produkt - napihljiv organski rastlinjak, ki v dolžino meri 110 metrov, v širino 10 metrov.

S patentiranimi rastlinjaki, katerih največja prednost je postavitev brez dragih konstrukcij, merijo predvsem na Afriko in osrednjo Azijo.

Največji izkoristek sonca in vetra Gre za preprosto prekritje velikih kmetijskih površin z balonom, ki je primerno za vse klimatske pogoje. Še posebej primerno je za vroče in vetrovne kraje, kjer je izkoristek sonca in vetra največji. In hkrati kontroliran.

"Ob popolni zaščiti pred insekti so v naših rastlinjakih ustvarjeni idealni pogoji za rast. Največja prednost pa je prepih, ki ga ustvarimo znotraj objekta," pove Duolov izvršni direktor Nenad Protega.

Do polovico večji hektarski donos poljščin Njihovi rastlinjaki imajo namreč v notranjosti zagotovljen stalen zračni tok, ki po celotni dolžini objekta potuje s hitrostjo pet kilometrov na uro. S tem je zagotovljena veliko večja količina ogljikovega dioksida, nujna za rast rastlin.

Rezultat je povečana fotosinteza in do polovico večji hektarski donos poljščin. Dodatno prednost inovaciji dajejo uporabljeni materiali, ki imajo v primerjavi s klasičnimi rastlinjaki dvakrat daljšo življenjsko dobo.

V razvoj skupaj s partnerji vložili milijon evrov Pri razvoju produkta so sodelovali z več slovenskimi podjetji, vodilnih na svojih področjih. Skupaj so v zadnjih dveh letih v razvoj in marketing vložili več kot milijon evrov.

V Duolu o širših odzivih na inovacijo še ne želijo govoriti. So pa njihovi alžirski partnerji z rastlinjakom izjemno zadovoljni in razmišljajo o naročilu novih.

"Naša ideja sama po sebi izziva veliko interesa. Trenutno smo sredi resnih pogovorov o podobnih projektih v nekdanjih državah Sovjetske Zveze v centralni Aziji, v Egiptu, Južni Afriki in Zalivskem svetu," pove Protega.

Zakaj so se odločili za prodor v Afriko? Učinkovitost, potreba in visoka kakovost izdelka za primerno ceno so lastnosti, s katerimi so vstopili na afriško celino. Večinoma revne afriške države se čedalje bolj zavedajo nujnosti samooskrbe in samozadostnosti, zato za doseganje teh ciljev namenjajo vse več denarja.

"Naši rastlinjaki omogočajo pridelavo lokalne bio pridelane hrane, kar je naša dodatna prednost. Možnosti širitve na afriških tleh so zato neskončne. A danes so povsod, ne samo v Afriki, poleg kvalitete pomembne tudi veze in poznanstva," se zaveda Protega.

Birokratske postopke rešujejo z lokalnimi partnerji Tako kot vsako drugo tržišče ima tudi afriško svoje značilnosti. "Ne radi uporabljamo termin "drugačnosti", saj s tem na nek način žalimo drugo kulturo in tradicijo. Afrika ima svoje težave, kot jih imamo vsi. A je zaradi svojih potencialov hkrati tudi celina velikih priložnosti, ki jih je potrebno šele spoznati. Zdrava konkurenca je vedno dobrodošla. Cena naših proizvodov je vedno nekje vmes med najcenejšimi in najdražjimi, kupca po moramo mi prepričati v izjemno tehnologijo našega produkta," poudarjajo v Duolu in dodajajo, da so s kakovostjo bližje dražjim proizvodom. Birokratske postopke rešujejo s kakovostnimi lokalnimi partnerji.

Lokacija proizvodnje še ni znana Kje bo potekala proizvodnja inovativnih rastlinjakov, v Duolu še razmišljajo. Proizvodnja na afriških tleh je zgolj ena izmed idej, ki se ponuja sama po sebi in o kateri najresneje razmišljajo. Pripravljeni pa so tako na proizvodnjo v Sloveniji kot tudi na prenos celotnega know howa k tujim partnerjem.

"Tako kot za vse druge ideje je potrebna potrpežljivost. Če smo v idejah in inovativnosti bolj agresivni, smo pri večjih poslovnih odločitvah umirjeni in pragmatični. Zato sploh obstajamo na svetovnem trgu. Vedno smo odprti za dogovore z morebitnimi partnerji," pojasnjuje izvršni direktor.

Zanimanje za rastlinjake tudi pri nas O postavitvi podobnih rastlinjakov razmišljajo tudi v Sloveniji, saj po njih povprašujejo domači vlagatelji. Trenutno potekajo pogovori za postavitev pilotnega projekta na eni izmed treh mogočih lokacijah, ki se nahajajo v ljubljanski, primorski in pomurski regiji.

Na testnem objektu bodo nadaljevali razvoj produkta, saj imajo kar nekaj idej za njegovo izboljšavo. Največji izziv vidijo v energetsko neodvisnem objektu, ki ga lahko že danes zagotovijo na vetrovnih območjih. To idejo pa želijo razširiti še območja, ki so manj bogata z vetrom.

"Pogovori s partnerji so v zaključni fazi. Upamo, da bo do realizacije prišlo čim prej," so optimistični v Duolu.

Ne spreglejte