SiolNET. Posel danes Novice
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Yaskawina tovarna v Kočevju s polno močjo v drugi polovici 2019

0,28

termometer

Yaskawa
Yaskawina tovarna v Kočevju naj bi s polno močjo in letno proizvodnjo šest tisoč robotov začela v drugi polovici prihodnjega leta. Foto: STA

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, japonski veleposlanik Masaharu Jošida in direktor podjetij Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro Hubert Kosler so si danes v Kočevju ogledali novo Yaskawino tovarno robotov. Ta naj bi s polno močjo  letno proizvodnjo šest tisoč robotov začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je tovarna v sklepni fazi gradnje oziroma pred montažo strojev ter da je nad naložbo in njenim potekom navdušen. Prepričan je namreč, da je Slovenija z omenjeno naložbo utrdila svoj položaj odlične investicijske lokacije in da je na tem področju postala globalno prepoznavna.

Sumitomo Posel danes Japonci z novo 34-milijonsko investicijo v Sloveniji

Japonska naložba prinaša 200 novih delovnih mest

Japonska naložba v Kočevju prinaša 200 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, Slovenija pa je 25 milijonov evrov vredno naložbo podprla s 5,6 milijona evrov, je poudaril Počivalšek. Slovenija bo z Yaskawino tovarno po njegovem mnenju postala pomemben regijski igralec na področju proizvodnje in razvoja robotike.

Minister je opozoril tudi na oblikovanje močne dobaviteljske mreže v Sloveniji tako na investicijskem kot proizvodnem področju. To je po njegovih besedah tudi dober uvod za prihodnjo Yaskawino naložbo v Kočevju, ki predvideva proizvodnjo elektro sestavin za robote.

Uporabno dovoljenje za Yaskawino evropsko tovarno robotov, ki so jo novembra lani začeli graditi v Kočevju, v japonski družbi pričakujejo decembra. Zagon poskusne proizvodnje v tovarni, ki bo izdelovala sedem različnih tipov robotov, pričakujejo januarja prihodnje leto. Naložba bo stala 24,6 milijona evrov, podjetje je že zaposlilo 30 ljudi.

Yaskawa Posel danes Pogodba podpisana: Yaskawa bo v Kočevju kupila zemljišča

Yaskawa bo odprla tudi center za raziskave in razvoj

Ribniška družba Yaskawa Ristro je sredi novembra sporočila, da je tovarna do takrat zaposlovala 30 ljudi in da se bo število zaposlenih do marca prihodnje gibalo med 60 in 70. Do marca 2020 bo njihovo število naraslo na 120 do 150, so še napovedali.

Kot so Yaskawini vodilni povedali ob polaganju njenega temeljnega kamna, bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje z ljubljanskima fakultetama za strojništvo in elektrotehniko ter z Institutom Jožef Stefan.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Yaskawa Electric roboti Posel danes Slovenija bo japonsko tovarno podprla s 5,6 milijona evri

Letno naj bi izdelali šest tisoč robotov

Nova tovarna meri dobrih 11 tisoč kvadratnih metrov, imela bo nekaj manj kot deset tisoč kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 naj bi zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala šest tisoč robotov.

Prvi mož družbe Yaskawa Europe Manfred Stern je maja s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal pismo o nameri postavitve obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje pa naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili predvidoma do aprila prihodnje leto. Vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najkasneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo. Novi obrat nameravajo zgraditi ob kočevski oziroma ob svoji prvi evropski tovarni robotov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin