Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2019,
17.25

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Boeing Airbus

Sreda, 2. 10. 2019, 17.25

4 leta, 6 mesecev

WTO v sporu o pomoči evropskemu Airbusu prikimal ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Airbus A380 | Foto Airbus

Foto: Airbus

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je v sporu zaradi nedovoljenih državnih pomoči evropskemu Airbusu ZDA prižgala zeleno luč za uvedbo carin v višini 7,5 milijarde dolarjev ali 6,8 milijarde evrov. EU je na morebitno ameriško potezo že napovedala protiukrepe, saj v podobnem sporu pred WTO problematizira ameriško pomoč Boeingu.

V sporu, o katerem je odločil WTO in ki traja od leta 2004, so ZDA trdile, da so Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija evropskemu proizvajalcu letal Airbusu zagotavljale nedovoljeno pomoč v obliki posojil z nizkimi obrestmi in s tem kršile pravila svetovne trgovine. Subvencije naj bi dosegale okoli 22 milijard dolarjev.

ZDA zagrozile z uvedbo carin na evropski uvoz

Zato so ZDA grozile z uvedbo za 11,2 milijarde dolarjev oziroma okoli 9,8 milijarde evrov carin na evropski uvoz. Šlo naj bi za carine na izdelke in komponente za uporabo v letalski industriji, pa tudi za druge izdelke, ki s to industrijo nimajo povezave, kot so razne vrste sirov, olivno olje, vino, pomaranče in ribe.

WTO: ZDA lahko uvedejo carine

WTO, ki držav članic ne more kaznovati, lahko pa prizadeti državi opredeli protiukrepe, je odločil, da lahko ZDA v povračilo uvedejo za 7,5 milijarde dolarjev carin na leto. Zoper takšno odločitev ni pritožbe, gre pa za najvišji znesek, ki ga je WTO prisodil v svoji skoraj 25-letni zgodovini.

Med stranema je odprt še en spor

A WTO bo moral odločiti še v enem sporu med stranema. EU je namreč leta 2005 proti ZDA pred WTO sprožila podoben postopek, v katerem trdi, da so ZDA med letoma 1989 in 2006 ameriškemu proizvajalcu letal Boeing odobrile za nekaj več kot 19 milijard dolarjev različnih pomoči oziroma subvencij. EU je arbitrom v tem postopku predlagala, naj ji kot povračilni ukrep odobrijo uvedbo carin na ameriško blago v vrednosti 12 milijard dolarjev. Na seznamu ameriških izdelkov so se znašli izdelki od čebeljega voska do avtomobilskih delov.

boeing 737 max 8 | Foto: Boeing Foto: Boeing

Analitiki napovedujejo, da bo WTO o tem drugem sporu lahko odločil v roku šestih mesecev. Ob tem ugibajo, da bo verjetno predlagani znesek nižji, kot se je to zgodilo v prvem oziroma danes odločenem sporu med ZDA in EU.

Po uvedbi carin na jeklo in aluminij ter grožnjah s carinami na avtomobile je tako usoda nadaljnjih konstruktivnih trgovinskih odnosov med ZDA in EU še naprej negotova. Sredi lanskega leta sta sicer strani sklenili premirje in postavili temelje za pogovore o liberalizaciji trgovine z industrijskimi izdelki, ki pa se še niso začeli.

Ne spreglejte