SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vzlet nizkocenovnika Virgin America na borzo

2

termometer

Danes se na borzi Nasdaq začne trgovanje z delnicami letalskega prevoznika Virgin America, katerega začetek javne prodaje delnic je bil vreden okrog 244 milijonov evrov.

Nizkocenovni prevoznik Virgin America, ki je v delni lasti skupine Virgin Group britanskega podjetnika Richarda Bransona, je lani prvič od svoje ustanovitve leta 2007 poslovanje končal v zelenih številkah. Njihova letala so prepoznavna po usnjenih sedežih, brezplačnem brezžičnem dostopu do interneta in posebni osvetlitvi potniške kabine, a je njihovo omrežje prog v primerjavi s sicer dražjimi tekmeci iz vrst tradicionalnih prevoznikov precej skromnejše, kar začutijo predvsem potencialno poslovni potniki. Glavno vozlišče jim je San Francisco, letijo na 20 destinacij v ZDA in Mehiki.

Virgin America sicer ni najcenejši letalski prevoznik, a za razliko od tistih, ki oglašujejo še nižje cene, potnikom ne zaračunavajo najrazličnejših bolj ali manj skritih dodatkov in doplačil, zaradi katerih se v končnem seštevku cenovne razlike precej zmanjšajo. V raziskavah javnega mnenja so vedno na vrhu najbolj priljubljenih domačih prevoznikov, a so kljub temu v prvih petih letih ustvarili dobrih 530 milijonov izgube. Trendi se vendarle spreminjajo, tudi v zadnjem trimesečju so imeli dobiček, in sicer v višini 33 milijonov evrov. Lani so prvič poslovno leto končali z dobičkom: od dobre 1,1 milijarde evrov prihodka jim je ostalo okrog 8 milijonov evrov dobička.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin