SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vedno težje je določiti najbolj zaposljive poklice

2

termometer

Zaradi hitrega razvoja naravoslovnih znanosti in informatike bodo imeli po ocenah analitikov v Sloveniji v prihodnje več zaposlitvenih možnosti ti kadri. Je za družboslovce kaj upanja?

Devetošolci in maturantje se v teh dneh odločajo za nadaljnje šolanje in poklic, ki bi ga radi opravljali. Zaradi gospodarskih razmer v državi in svetu pa je koristno, da o prihodnosti ne odloča zgolj želja, temveč tudi razmere na trgu dela.

Tudi jezikoslovce in učitelje bomo potrebovali Trenutni trendi zaposljivosti govorijo v prid naravoslovnim poklicem, vseeno pa bomo potrebovali tudi družboslovce, predvsem jezikoslovce in učitelje, pravi svetovalec centra za poklicno orientacijo zavoda za zaposlovanje Marko Zupančič.

Glede na trenutne trende bo v zasebnem sektorju v prihodnje največ potreb po kadrih z izobrazbo iz strojništva in metalurgije, tehniških storitev in proizvodnje, informatike in komerciale, predvsem prodaje in marketinga, pojasnjuje direktorica centra Barbara Kranjc.

Vse več štejejo druga znanja Iz povpraševanja na trgu je sicer vedno težje določiti, kateri izobraževalni programi največ obetajo pri zaposlitvi, opozarja Kranjčeva in dodaja, da podjetja vse bolj povprašujejo po določeni ravni izobrazbe.

Delodajalcem je vedno bolj pomembno tudi, kakšne kompetence in koliko teh ima kandidat. Najbolj zaželene so: - podjetnost, - sposobnost prilagajanja spremembam, - komunikativnost in - znanje tujih jezikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin