SiolNET. Posel danes Novice
6,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nedeljo konec regulacije cen bencina. Kaj to pomeni?

6,52

termometer

bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki jo je uvedla marca. S 1. majem se bodo tako te cene lahko spet oblikovale prosto na trgu.

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa pri 1,541 evra za liter.

Vladni cilj dosežen

Nato je 31. marca določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene, in sicer za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina v višini 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra za liter. S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.

V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. Kot opažajo na ministrstvu, v Sloveniji trenutno ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv.

Za določene energente cene ostajajo pod nadzorom

Ker se vlada za podaljšanje ni odločila, bosta s 1. majem oba ukrepa nehala veljati, cene naftnih derivatov pa se bodo lahko znova prosto oblikovale na trgu. Kljub temu na gospodarskem ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja EU in držav z evrom.

Je pa vlada na četrtkovi seji še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, poleg na pogonska goriva še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Znižane trošarine, ki so del ukrepov za blažitev posledic energetske draginje za prebivalstvo in podjetja, bodo tako veljale do 31. julija.

Podražitev, evri, denar, bankovci Novice Vlada podaljšala znižane trošarine za elektriko in goriva BMW 7 in bmw i7 Avtomoto Bencin zamenjuje elektrika: to je novi zastavonoša iz Bavarske #video BMW i4 Avtomoto Cenejši kot bencin ali dizel? Izračun je zelo zanimiv. gorivo dizel bencin črpalka Novice Vlada določila najvišjo ceno goriv v veleprodaji

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin