Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2019,
10.38

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Mlekarna Celeia odpuščanje

Sreda, 16. 10. 2019, 10.38

4 leta, 6 mesecev

V Mlekarni Celeia grozi odpuščanje delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Mlekarna Celeia Marjan Jakob | Direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob | Foto STA

Direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob

Foto: STA

V Mlekarni Celeia, ki zaposluje več kot 220 delavcev, grozi odpuščanje. V zadnjih letih namreč podjetje ni bilo najbolj uspešno v prilagajanju razmeram na trgu. Zato so se zdaj lotili aktivnosti, ki naj bi povečale produktivnost, na katero med drugim vpliva tudi število zaposlenih, so povedali v Mlekarni Celeia.

Koliko delavcev se bo znašlo na listi preseženih, v mlekarni ne navajajo, neuradno naj bi šlo za od 30 do 45 delavcev, ki so zaposleni za določen čas.

Znotraj aktivnosti za povečanje produktivnosti se po njihovih pojasnilih ukvarja več področij in iščejo najoptimalnejše odločitve za izboljšanje poslovanja, ki morajo hkrati tudi pozitivno vplivati na dolgoročni razvoj Mlekarne Celeia, ki je v lasti 17 kmetijskih zadrug.

"Povečanje produktivnosti je ena od pomembnih točk prilagajanja, na katero vplivajo procesi dela, širina in globina asortimana ter seveda tudi število zaposlenih. Zato v tej fazi pripravljamo projekte v povezavi z vsemi naštetimi točkami," so dejali v mlekarni.

Dodali so še, da je njihov strateški cilj rast v porabi visoko kakovostnega slovenskega mleka skozi povečanje proizvodnje obstoječih izdelkov in polizdelkov, ki imajo dolgoletno tradicijo in ugled, ter jim dodati paleto izdelkov z višjo dodano vrednostjo.

Zmanjšali naj bi proizvodnjo sirov

Mlekarna Celeia naj bi letos zmanjšala proizvodnjo sirov, ki je ponovno pridelala izgubo, ki so jo v podjetju v preteklosti pokrivali predvsem z ekonomsko ceno precej donosnejše proizvodnje jogurtov. Družba pa potrebuje novo sirarno, saj je oprema, ki jo imajo, zelo stara in ne omogoča izdelave posebnih sirov, pa tudi zato, ker je Mlekarna Celeia edini večji pridelovalec sirov v Sloveniji.

Mlekarna Celeia je lani ustvarila 61 milijonov evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot leto prej. Lanska izguba je znašala okoli 270 tisoč evrov, potem ko je imela mlekarna leta 2017 dobiček v višini pol milijona evrov. Kot je marca letos ob predstavitvi lanskega poslovanja povedal takratni direktor mlekarne Marjan Jakob, sta vzroka za izgubo slabša prodaja sirotke na evropskem trgu in nižja cena sira.

Zaradi manjše prodaje sirotke so tako imeli lani izpad prihodkov v višini 600 tisoč evrov, zaradi nizkih cen sira pa so bili prihodki nižji za 900 tisoč evrov.

Mlekarna Celeia je bila lani po petih uspešnih letih edina med večjimi slovenskimi mlekarnami, ki je poslovala z rdečimi številkami.

Ne spreglejte