Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
18.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Natisni članek

Magna Steyr Maribor Zavod za zaposlovanje

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 18.51

6 let, 6 mesecev

V kateri Magni bi raje delali Slovenci? V Gradcu ali v Hočah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Že nekaj časa poligon za nabiranje političnih točk, projekt Magna v Hočah, visi na nitki. Okoljevarstveniki imajo še teden dni časa za pritožbe na okoljevarstveno dovoljenje za novo tovarno. Dodatno zavlačevanje bi lahko privedlo tudi do tega, da kanadsko-avstrijski koncern novo tovarno zgradi na Madžarskem. Več v prispevku novinarja Planet TV Uroša Maučeca.

Medtem Magna, ki je v začetku avgusta dobila okoljevarstveno soglasje, delavcev ne išče le za novo tovarno pri nas, pospešeno zaposlujejo tudi Slovence v Avstriji. Zakaj bi torej sprejeli zaposlitev pri nas, če pa se lahko peljejo le nekaj kilometrov dlje in tam dobijo dva tisoč evrov plače. Torej nekaj sto evrov več kot pri nas.

Čeprav sploh še ni jasno, ali bo tovarna Magne pri mariborskem letališču zgrajena, je ponudbe za delo oddalo že več kot dva tisoč ljudi. A gre za že zaposlene v drugih podjetjih, saj primernega kadra v evidenci brezposelnih ni.

"Zato smo se povezali tudi s preostalimi območnimi službami, ker v tem trenutku možnost, da z danes na jutri zagotovimo sto ljudi, zagotovo ni realna," pravi Mirjana Zgaga iz Zavoda za zaposlovanje Maribor.


Občani Miklavža na Dravskem polju se bojijo prihoda Magne #video 


Vzeli skoraj 800 delavcev, a v Gradcu

Nekdanji mariborski župan Alojz Križman je prepričan, da se lahko s prihodom Magne ustavi odseljevanje iz štajerske prestolnice. | Foto: Marko Vanovšek Nekdanji mariborski župan Alojz Križman je prepričan, da se lahko s prihodom Magne ustavi odseljevanje iz štajerske prestolnice. Foto: Marko Vanovšek Skoraj 800 jih je namreč delo že dobilo v Magni, a v Gradcu. Avstrijci bi zaposlili še več slovenskih delavcev.

V proizvodnji Lannach pri Gradcu ponujajo kar 14 letnih izplačil več kot dva tisoč evrov bruto. Povprečna bruto plača za dejavnost proizvodnje motornih vozil pri nas pa znaša slabih 1.500 evrov.

In plače okoli povprečja v panogi naj bi ponujali tudi v slovenski Magni. To bi po mnenju nekdanjega župana in rektorja mariborske univerze Alojza Križmana lahko ustavilo odseljevanje.

"Najprej gre mož delat v Avstrijo, potem čez čas najde službo za ženo, da se vozita oba, nato že peljejo otroke s sabo v vrtec. In jasno je, da so ti ljudje za to območje izgubljeni," pravi Križman.


Mejnik Mercedesa in tovarne Magna Steyr: pri Gradcu izdelali 300-tisoči razred G 


Magna Steyr dobila gradbeno dovoljenje na Madžarskem

Magna Steyr je konec prejšnjega tedna dobila gradbeno dovoljenje na zahodu Madžarske, v mestu Zalaegerszeg 50 kilometrov od Lendave, je poročal Radio Slovenija. Medtem Delo poroča, da je Magna pridobila delno gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela. Slovenija zaenkrat še vedno ostaja Magnina prva izbira.

STA

Javno pismo: Ne ustavljajmo Magne

"Že zdaj imamo informacije, da nekatere, ki zdaj delajo v avstrijski Magni, zanima delo v Sloveniji, če bi se tu odprla tovarna," meni Mirjana Zgaga iz Zavoda za zaposlovanje Maribor. | Foto: STA , "Že zdaj imamo informacije, da nekatere, ki zdaj delajo v avstrijski Magni, zanima delo v Sloveniji, če bi se tu odprla tovarna," meni Mirjana Zgaga iz Zavoda za zaposlovanje Maribor. Foto: STA , Zato je s prav tako nekdanjim županom Borisom Sovičem v javnem pismu zapisal: Ne ustavljajmo Magne. Da pa v novi tovarni zaradi pomanjkanja delovne sile pri nas ne bi delali hrvaški ali madžarski delavci, bo nujno sodelovanje s srednjimi šolami in fakultetami.

"Verjetno bomo morali razmisliti in omejiti vpis na družboslovne fakultete, da bomo že v srednjih šolah preusmerili mlajše ljudi v tehnične poklice," je prepričan nekdanji župan Maribora.

Bojazen, da bo Magna slovenske delavce iz Avstrije prisilno prezaposlila v Slovenijo, pa je očitno odveč. Nekateri se želijo domov vrniti prostovoljno.

"Že zdaj imamo informacije, da bi nekateri iz avstrijske Magne, če bi se podjetje Magna odprlo še pri nas, želeli delati v Sloveniji," dodaja Mirjana Zgaga.

A teh prezaposlitev ne bo, če bodo pritožbe zamaknile pridobitev gradbenega dovoljenja in bi Magna novo tovarno zgradila na Madžarskem, kjer je vsa dokumentacija menda že pripravljena.

Ne spreglejte