Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
26. 4. 2019,
10.48

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

35

Natisni članek

Gorenje

Petek, 26. 4. 2019, 10.48

4 leta, 12 mesecev

"Ne delavci, vodstvo naj nosi odgovornost za stanje v Gorenju" #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

35

"Najpomembnejši kriterij pri odločanju o presežnih delavcih je delovna uspešnost v preteklem in letošnjem letu. Po tej logiki bi moralo biti dozdajšnje vodstvo, ki je pripeljalo Gorenje v take razmere, na vrhu seznama." To je predsednik sindikata Gorenja Žan Zeba povedal v odzivu na napoved vodstva, da bo ob poslovnem preoblikovanju na cesti ostalo 270 presežnih delavcev. 

Gorenje pod novim lastnikom, kitajskim Hisensom, stopa v postopek poslovnega preoblikovanja (tako imenovane reorganizacije). Od 1.720 delavcev naj bi 270 presežnih delavcev odpustili, preostalih 1.450 pa naj bi dobilo novo pogodbo o zaposlitvi. Podjetje oži tudi vodstveno strukturo: število direktorjev se je skrčilo s 93 na 53. 

"Razumemo in sprejemamo dejstvo, da je Gorenje v velikih težavah in da novo vodstvo poskuša z ukrepi stabilizirati stanje. A najprej je treba povečati proizvodnjo in prodajo. Trenutno imamo le 60-odstotno zasedenost kapacitet, kar je skrb vzbujajoče in nevzdržno. Novo vodstvo dela v tej smeri, tu se že kažejo znaki, da se proizvodnja povečuje. Urediti je treba mrežo družb v tujini, zmanjšati birokracijo in ravni vodenja ter povečati učinkovitost delovnih procesov," je v odzivu dejal predsednik konfederacije sindikata SKEI Gorenje Žan Zeba.

Dodal je, da se v sindikatu zavedajo, da bodo s tem nastali presežki, in da je na nekaterih mestih preveč vodstvenega kadra, na kar naj bi tudi sindikat že opozarjal.

Gorenje
Novice Gorenje: Pogodbe o zaposlitvi za določen čas so potekle 190 delavcem

Vodstvo jih ne upošteva

Moti pa jih, da vodstvo družbe pripomb sindikata v procesu reorganizacije ne upošteva, zaradi česar je sindikat že prekinil pogovore. Sindikat sumi, da je tako obsežna reorganizacija le krinka za poskus nižanja plač. Delovni procesi se namreč ne spreminjajo, pravi Zeba.

Zdaj naj bi Gorenje očitke zanikalo in zagotovilo, da naj se nikomur ne bi znižala plača in pogoji dela, le delovno mesto naj bi se preimenovalo. A Zeba želi to črno na belem. Po njegovih besedah naj bi Gorenje precej hitelo s pripravo programa, saj naj bi želeli reorganizacijo končati do konca junija. 

"Verjamemo, da je mogoče presežke reševati z mehkimi metodami, na primer z delavci, ki izpolnjujejo pogoje, da gredo na čakanje. Ti se morajo seveda z uvrstitvijo na seznam strinjati."

Gorenje Velenje
Novice V Gorenju bo službo izgubilo 270 delavcev

"Naj nekdo prevzame odgovornost za preteklost"

Sindikalisti so kritični predvsem do tega, da bi posledice poslovnih težav Gorenja nosili delavci, ne pa dozdajšnje vodstvo na čelu s Franjem Bobincem (ta na čelu družbe ostaja tudi po vstopu Kitajcev). Kot so pojasnili, je vodstvo kot enega od kriterijev za uvrstitev na seznam presežnih delavcev določilo delovno uspešnost v letošnjem in preteklem letu, po do zdaj znanih podatkih pa je na seznamu kar nekaj ljudi, zaposlenih v proizvodnji in podpornih službah (omenil je čistilke in podobno).

"Po tej logiki bi moralo biti dozdajšnje vodstvo, ki je pripeljalo Gorenje v take razmere, na vrhu seznama," se jezi Zeba.

"Lani je imelo Gorenje 111 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Letos se stvari počasi popravljajo, a ni najboljše. Za slabe rezultate v preteklosti ne morejo odgovarjati delavci, ki so delali, kar jim je bilo naročeno, Tisti, ki so krivi za slab rezultat, pa kreirajo kriterije odpuščanj. Ti ljudje so v preteklosti že peljali postopke reorganizacije, a neuspešno. Naj nekdo prevzame odgovornost za pretekle rezultate," je bil danes kritičen Zeba.

Gorenje smo vprašali, kakšna je razporeditev delavcev na seznamu presežnih delavcev glede na tarifne razrede, določene v kolektivni pogodbi, ki jo omenja sindikat. Odgovorili so nam naslednje: "Reorganizacija še ni potrjena. Vsa dokumentacija, ki jo je prejel sindikat, je v fazi predlogov in predmet posvetovanj s sindikatom in svetom delavcev. Podrobnosti ne bomo razdelovali prek medijev." 

Vprašali smo jih tudi, ali je na seznamu tudi kdo od vodilnih kadrov, na kar so nam odgovorili: "Do takšnih podrobnosti (poimenski seznami), o katerih sprašujete, v procesu reorganizacije sploh še nismo prišli." Na vprašanje, ali se vodstvo čuti odgovorno za izgube in današnje stanje v Gorenju, ki je očitno pred večjimi odpuščanji, niso odgovorili.

S Kitajci da, s staro ekipo ne želijo sodelovati

Po mnenju sindikata se tudi sam proces odvija tako, da jemljejo proces reorganizacije le kot formalnost.

Gorenje je za proces reorganizacije najelo odvetniško pisarno, katere ime ni znano. Sindikati menijo, da njihov odnos kaže, da so pogovore s sindikatom vzeli zgolj kot nujno zlo in da jih ne upoštevajo. Pa ima sindikat kakšno moč v teh pogovorih? "Podjetje ima možnost narediti po svoje, a Gorenje je pomemben zaposlovalec in ne vem, ali si to lahko privošči," odgovarja Zeba.

Sindikalist meni, da je slaba komunikacija s sindikati deloma posledice tega, da novi lastnik Hisensa še ne pozna sistema pri nas. Da sicer upošteva zakonodajo, kolektivno pogodbo, svet delavcev pa je za Kitajce nekaj popolnoma novega. "A zdaj že vidijo, da je to nekaj koristnega tudi zanje," je dejal sindikalist. "Novi lastnik je pripravljen na pogovore. Če dogovora ne bo, pa smo za zaščito našega članstva pripravljeni tudi na ukrepe, ki podjetju ne bodo všeč."

Neprimerne novice tik pred prvim majem

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je pojasnila vlogo sindikatov pri odločanju o številu presežnih delavcev v podjetju.

"Delodajalec ima po zakonu možnost, da v primeru, če je delavcev preveč in če ima težave, ugotavlja presežke. Sindikat pa ima možnost, da vpliva na izbiro kriterijev, po katerih se odloča o presežnih delavcih. Za delodajalca je logično, da obdrži najbolj uspešne, za ljudi pa je pogosteje pomemben tudi socialni kriterij. Da se ne zapostavlja starejših, mater in očetov samohranilcev in podobno," je dejala.

Poleg tega lahko po njenih besedah sindikat delavcem izbori dodatne pravice, na primer daljši odpovedni roki, višje odpravnine, prednost pri morebitni ponovni zaposlitvi (Hisense naj bi pripeljal proizvodnjo televizorjev). 

Prva sindikalistka je na novinarski konferenci dejala še, da je najmanj nenavadno tudi, da se je Gorenje le teden pred prvim majem in praznikom dela odločilo za tako novico. "Če tega niso počenjali v zadnjih desetih letih, bi lahko mirno počakali še vsaj kakšen teden," je dejala.

Ne spreglejte