SiolNET. Posel danes Novice
9,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno: Japonci bodo v Logatcu zgradili tovarno za 180 zaposlenih

9,43

termometer

KLI Logatec
Foto: STA

Švicarsko podjetje Lohnstroff bo v Sloveniji gradilo novo tovarno za proizvodnjo gumijastih delov za medicinske naprave. Na predlog gospodarskega ministrstva se je vlada odločila tujo naložbo podpreti s skoraj petimi milijoni evrov proračunskega denarja.

Lohnstroff v Sloveniji načrtuje zaposliti 180 ljudi, in sicer proizvodnih delavcev, mehanikov, inženirjev, kemikov in drugih.

Za lokacijo nove tovarne je izbral Logatec, kjer je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kupil nekdanje prostore propadle tovarne KLI Logatec. Izbiral je med tremi lokacijami in se odločil za Logatec.

Dutb Foto: Bor Slana Nepremičnino so sicer kupili v vprašljivih okoliščinah. Obstaja sum, da je bila pri tem oškodovana država oziroma DUTB. Nepremičnino je DUTB prodal podjetju Svet Re, to pa takoj zatem naprej švicarskemu podjetju. Vmes je nastalo za najmanj milijon evrov razlike.

Celotna investicija je vredna 48 milijonov evrov, slovenska država bo torej prispevala deset odstotkov vrednosti. Večino sredstev bo Lohnstroff dobil v prihodnjem letu. Po ocenah gospodarskega ministrstva bo nova naložba prek davkov in prispevkov zaposlenim v državni proračun prispevala kar 24 milijonov evrov. Celotni drugi učinki so ovrednoteni na več kot 50 milijonov evrov.

Med lanskim obiskom glavnega izvršnega direktorja Lohnstroffa Ursa Bahnmüllerja so napovedali, da namerava družba do leta 2020 potrojiti proizvodnjo v Evropi glede na leto 2016.

Podpis pogodbe o državni spodbudi družbi Lonstroff iz japonske skupine Sumitomo Rubber Industries za investicijo v tovarno za proizvodnjo medicinskih elastomerov v Logatcu. Podpis pogodbe o državni spodbudi družbi Lonstroff iz japonske skupine Sumitomo Rubber Industries za investicijo v tovarno za proizvodnjo medicinskih elastomerov v Logatcu. Foto: STA Lohnstroff je pred tremi leti prevzela japonska družba Sumitomo Rubber Industries, ki se ukvarja s proizvodnjo pnevmatik in gumijastih izdelkov. Med drugim delajo gume za avtomobile, kmetijska vozila in industrijsko opremo. V letu 2017 je ustvarilo več kot 6,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje.

Podjetje Lohnstroff, ki bo v Sloveniji gradilo tovarno, deluje na področju, v katerem Sumitomo ustvari najmanjši delež prihodkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 251
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin