SiolNET. Posel danes Novice
1,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umar popravil napoved: gospodarska rast bo manjša

1,11

termometer

Umar graf razvoj |  | Foto: STA
Foto: STA

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je občutno znižal napoved letošnje gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP, potem ko je v spomladanski napovedi pričakoval 5,1-odstotno rast. Napoved za 2019 je znižal s 3,8 na 3,7 odstotka, za 2020 pa zvišal s 3,2 na 3,4 odstotka.

Umar tako za Slovenijo, ki je lani beležila 4,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), letos in prihodnje leto pričakuje ohranjanje razmeroma visoke gospodarske aktivnosti, se bodo pa rasti nekoliko upočasnile.

Med tveganji za uresničitev jesenske napovedi Umar izpostavlja morebitne drugačne razmere v mednarodnem okolju od predvidenih v osrednjem scenariju, ki bi lahko privedle do nižje gospodarske rasti. Domača tveganja za drugačno realizacijo rasti so v prvih dveh letih še pretežno uravnotežena.

Rast izvoza bo letos presegla rast uvoza

Potem ko je Slovenija lani zabeležila 10,7-odstotno rast izvoza, bo ta po najnovejših napovedih letos 8,2-odstotna, prihodnje leto 6,6-odstotna in v letu 2020 7,1-odstotna.

Za letos predvidena rast izvoza bo presegla rast uvoza; ta je za letos predvidena pri osmih odstotkih, potem ko je lani rast uvoza znašala 10,3 odstotka. V prihodnjih dveh letih bo uvoz rasel hitreje kot izvoz, in sicer prihodnje leto za 7,1 odstotka, v 2020 pa za 7,3 odstotka.

Rast bruto investicij v osnovna sredstva bo letos za 1,7 odstotne točke nižja od lanske in bo znašala devet odstotkov, prihodnje leto 8,5 odstotka, v 2020 pa 7,5 odstotka.

Rast zasebne potrošnje se bo medtem pospešila. Potem ko je lani znašala 1,9 odstotka, bo letos 2,7-odstotna, v 2019 bo 2,6-odstotna, leto kasneje pa 2,2-odstotna.

Okrepila se bo potrošnja

Okrepila se bo tudi potrošnja države, ki je lani znašala 0,5 odstotka. Letos bo 2,7-odstotna, nato pa se bo umirila - v 2019 bo dveodstotna, leto kasneje pa 1,5-odstotna.

Umar napoveduje tudi ohranjanje ugodnih razmer na trgu dela, kjer pa se že kažejo pritiski visoke gospodarske rasti. Rast zaposlenosti se bo nadaljevala v večini dejavnosti, a se bo zaradi zmanjševanja obsega razpoložljive delovne sile umirila. Po lanski 2,9-odstotni rasti bo ta letos 2,8-odstotna, prihodnje leto 1,5-odstotna, v 2020 pa 0,8-odstotna.

Inflacija se bo postopoma višala, a bo ostala zmerna. Po lanski 1,4-odstotni bo ta letos znašala 1,8 odstotka, prihodnje leto 2,1 odstotka in v 2020 2,3 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin