Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2011,
9.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Umar BDP

Ponedeljek, 12. 12. 2011, 9.58

7 let, 2 meseca

Umar: Tretje četrtletje zaznamovalo poslabšanje gospodarskih razmer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko je območje evra v tretjem četrtletju zabeležilo skromno gospodarsko rast, kazalniki razpoloženja nakazujejo, da naj bi v zadnjem četrtletju prišlo do upočasnitve gospodarske aktivnosti.

V tretjem četrtletju beležimo zmanjšanje slovenskega BDP Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju zmanjšal, poslabšale so se tudi razmere na trgu dela, ugotavlja Umar.

Kot v novembrskem Ekonomskem ogledalu navaja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), se je slovenski BDP v tretjem četrtletju zmanjšal, v prvih treh četrtletjih skupaj pa je bil medletno večji za 0,8 odstotka, kar je pod pričakovanju jesenske napovedi Umarja. Na podlagi razpoložljivih podatkov se je BDP v tretjem četrtletju zmanjšal le še v treh članicah EU.

Upočasnila se je medletna rast izvoza (5,6 odstotka), ki je še naprej poganjal gospodarsko aktivnost. Domača potrošnja je bila drugo četrtletje zapored manjša kot v enakem obdobju lani. Ključni razlog je predvsem nadaljnje zmanjševanje bruto investicij v osnovna sredstva, ki so bile medletno manjše za 13 odstotkov.

Število registriranih brezposelnih oseb se je povečalo za pol odstotka Kot ocenjujejo na Umarju, so bile zaostrene razmere na trgu dela, poslabšanje zaupanja potrošnikov in nadaljevanje splošne negotovosti glavni razlogi, da se potrošnja gospodinjstev že celo letošnje leto zadržuje približno na lanski ravni. V zadnjih dveh četrtletjih je pod lansko ravnjo tudi potrošnja države, ki je bila v tretjem četrtletju medletno manjša za pol odstotka.

Razmere na trgu dela so se v tretjem četrtletju poslabšale. Število delovno aktivnih, brez samozaposlenih kmetov, se je zmanjšalo za 0,4 odstotka (desezonirano), število registriranih brezposelnih oseb pa povečalo za pol odstotka. Medletna rast bruto plače v devetih mesecih letos, ki znaša 2,3 odstotka, še naprej izhaja iz rasti plač v zasebnem sektorju, v javnem sektorju pa je povprečna bruto plača nespremenjena že skoraj tri leta, navaja Umar.

Nadaljuje se slabšanje kakovosti bančne aktive Oktobra je bil neto tok kreditov nebančnim sektorjem pozitiven, v desetih mesecih pa se je obseg kreditov nebančnih sektorjev pri domačih bankah zmanjšal za 226,2 milijona evrov. Kredite so oktobra neto odplačevale nedenarne finančne institucije, vse ostale skupine pa so beležile skromno rast. Podjetja in nefinančne institucije vire sicer iščejo tudi v tujini, kjer so se v devetih mesecih neto zadolžili za 256,2 milijona evrov.

Banke so v treh četrtletjih neto odplačale tuje vloge in kredite v višini 1,1 milijarde evrov, kar je za skoraj tretjino več kot v enakem obdobju lani. Nadaljuje se tudi slabšanje kakovosti bančne aktive, saj je delež nedonosnih terjatev oktobra dosegel 5,3 odstotka vseh terjatev bank, kar je najvišja raven v zadnjih 15 letih.

Hitro slabšanje kakovosti bančne aktive se kaže v intenzivnem oblikovanju dodatnih rezervacij in oslabitev, ki so v desetih mesecih letos že presegle 700 milijonov evrov in bile tako za slabih 40 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani, so še opozorili v Umarju.

Ne spreglejte