Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 3. 2023,
15.18

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

6

Natisni članek

banka Silicon Valley Bank (SVB) Credit Suisse Švica banka UBS

Nedelja, 19. 3. 2023, 15.18

1 leto, 1 mesec

UBS bo za tri milijarde evrov kupila Credit Suisse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

6

Banka UBS | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Največja švicarska banka UBS je po poročanju časnika Financial Times pristala na nakup svoje tekmice, banke Credit Suisse, ki se je znašla v težavah, pri čemer je ponudbo zvišala na tri milijarde evrov. Švicarske oblasti naj bi spremenile zakonodajo, tako da za potrditev transakcije ne bo potrebno glasovanje delničarjev.

Po pisanju FT naj bi pogodbo o nakupu podpisali še danes zvečer in tako posel sklenili pred ponedeljkovim odprtjem finančnih trgov.

Cena za Credit Suisse bo le delček tiste ob zaključku petkovega trgovanja, zaradi česar bodo njeni delničarji ostali praktično praznih rok.

UBS bo plačala nekaj več kot 0,76 švicarskega franka za delnico, kar je precej manj od 1,86 franka, kolikor je bila cena za delnico v petek ob zaključku trgovanja, ko je tržna kapitalizacija banke znašala približno osem milijard evrov (7,4 milijarde frankov).

Credit Suisse
Novice Financial Times: UBS proučuje možnost nakupa banke Credit Suisse

Po napovedih Bloomberga bo posel zagotovo vodil v precejšnje krčenje delovnih mest. Že pred petkom je bilo načrtovano, da bodo v Credit Suisse število zaposlenih zmanjšali za devet tisoč, zdaj bo verjetno ukinjenih še precej več delovnih mest.

Banka UBS se je po navedbah FT strinjala tudi z omilitvijo klavzule, po kateri bi bil posel razveljavljen, če bi se kreditno tveganje povečalo.

Credit Suisse
Novice Credit Suisse bo reševala švicarska centralna banka

Sprva je UBS za nakup ponudila največ milijardo dolarjev. Švicarske oblasti so sicer razmišljale tudi o nacionalizaciji Credit Suisse, če bi posel z UBS propadel.

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, se je pod pritiskom znašla v minulem tednu, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Njene delnice so v zadnjih dneh močno padle, večinski lastnik banke, Savdska nacionalna banka pa je zavrnil nadaljnje finančne injekcije v banko, če bi se te izkazale za potrebne.

Credit Suisse je sicer ena od približno 30 bank na svetu, ki veljajo za prevelike, da bi propadle, saj so zelo pomembne za mednarodni bančni sistem.

Mitja Gaspari
Novice Mitja Gaspari: To je značilen pojav črednega nagona
Ne spreglejte