Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
2. 3. 2020,
18.53

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

4

Natisni članek

virus epidemija turistične agencije turizem Koronavirus

Ponedeljek, 2. 3. 2020, 18.53

4 leta, 1 mesec

Turistične agencije zaznale upad povpraševanja, hotelirji že nižajo cene

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

4

Rim, turisti | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Večina slovenskih turističnih agencij je zaradi širjenja koronavirusa v naši bližini pretekli teden zaznala manj povpraševanja. Kdaj lahko potniki odpovedo potovanje in pričakujejo povrnitev stroškov in kdaj ne? V agenciji Sonček napovedujejo, da se bo vznemirjenje v nekaj dneh poleglo, ljudje pa bodo lahko izkoristili znižane cene bližnjih odhodov.

Medtem ko hotelirji v Sloveniji še ne opažajo drastičnega upada gostov, je pa opazno manj gostov iz azijskih držav, se hotelirji v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) spopadajo s kar 90-odstotno odpovedjo rezervacij. V Sloveniji velike težave zaradi upada italijanskih gostov občutijo predvsem gostinci na Goriškem ter tudi nekateri primorski hotelirji.

Manjše povpraševanje ob širjenju koronavirusa opažajo tudi v slovenskih turističnih agencijah. Govorili smo s predstavniki agencij Sonček, Relax Turizem in Kompas.

Iz Sončka sporočajo, da se je pretekli teden turistično gibanje v vsej regiji malce umirilo, sploh v bližnjih krajih. "Imamo tudi nekaj odpovedi zaradi strahu, manj kot običajno je bilo pretekli teden tudi novih rezervacij," pojasnjujejo. A kljub temu so ta konec tedna brez težav izpeljali avtobusni izlet v Rim, previdnejši so bili le pri postankih na poti. Prav tako so bili nemoteni njihovi odhodi z beneškega letališča.

kitajski turisti
Novice Zaradi smrtonosnega virusa Kitajci odpovedujejo potovanja v Slovenijo

Kompas brez predvidenih odpovedi

V Kompasu so pretekli teden zaznali okoli 10-odstoten upad povpraševanja po destinacijah, od koder je največ poročanja o bolezni covid-19. "Največ vprašanj se pojavlja v zvezi s potovanji na Kitajsko in v Italijo, vendar pa bolj kot upad povpraševanja opažamo njegovo preusmerjanje," pojasnjujejo. Dodajajo, da Kompasova potovanja v Italijo v programih nimajo predvidenih obiskov mest, ki so trenutno v karanteni, zato za zdaj nimajo predvidenih nobenih odpovedi.

OECD: Koronavirus bo močno vplival na svetovno gospodarsko rast

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zaradi širjenja koronavirusa danes znižala napoved letošnje svetovne gospodarske rasti s prejšnjih 2,9 na 2,4 odstotka. Če bo pa izbruh trajal dlje časa, kot je trenutno pričakovano, bi se lahko rast upočasnila na 1,5 odstotka, Japonska in območje z evrom pa bi lahko zdrsnila v recesijo.

Žal so zaradi širjenja koronavirusa odpovedani tudi številni sejmi, med drugim ženevski avtosalon in berlinski turistični sejem. "Odzivi so mešani, večinoma pa turistični delavci menijo, da je ukrep prestrog. Nastaja velika gospodarska škoda, ki ji ni več mogoče uiti," opozarjajo v Sončku.

Kdaj lahko stranke brez stroškov odpovedo potovanje?

Kako lahko stranke, ki so že vplačale aranžmaje, odpovedo potovanje? V Sončku pojasnjujejo: "Če bi potniki zboleli za katerimkoli virusom, torej tudi koronavirusom, in bi imeli vplačano zavarovanje rizika odpovedi, bi denar seveda dobili nazaj. Prav tako bi dobili povrnjen denar za odpovedane izlete v kraje, ki so bili razglašeni za območje v karanteni. Če je potovanje odpovedano, potniki dobijo vrnjeno tudi premijo zavarovanja rizika odpovedi."

Letalo koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Turistične agencije so sicer v stalnem stiku z ministrstvom za zunanje zadeve (MZZ) in Nacionalnim institutom za javno zdravje (NIJZ) ter na podlagi njihovih usmeritev sprejemajo svoje odločitve. Če so objavljene izredne razmere, vsa potovanja v te kraje odpovedo, denar pa potnikom tudi povrnejo. V tem primeru niti hotelirji niti prevozniki ne smejo zaračunavati odpovednih stroškov.

"Potniki bi bili/so upravičeni do vračila celotne kupnine, tudi do vračila stroškov vplačanega rizika, saj bi šlo za odpoved na podlagi priporočil za potovanje MZZ, razume se, da gre za višjo silo," pa pojasnjujejo v Kompasu.

Letalo koronavirus
Trendi Koronavirus in letenje: kako velika je možnost okužbe med poletom?

V Sončku še opozarjajo, da zavarovalnice ne zavarujejo strahu, zato se vsa odpovedana potovanja v dežele, kamor MZZ ni razpisal prepovedi potovanja, obračunana po splošnih pogojih, ki jih stranka sprejme ob rezervaciji.

Hotelirji nižajo cene

Kljub vsemu pa v Sončku opažajo, da se položaj zadnje tri dni vendarle spreminja na bolje. Opažajo več obiskov njihove spletni strani, več rezervacij, komentarji gostov pa se večinoma nanašajo na pretirano paniko. Predvidevajo, da se bo vznemirjenje v nekaj dneh poleglo, ljudje pa bodo izkoristili znižane cene bližnjih odhodov.

Hotel Astoria | Foto: "Najbrž se bo potovalo in letovalo po cenah, ki jih že nekaj časa nismo imeli. Zaradi odliva azijskih gostov je mogoče pričakovati nižje cene hotelov v večini evropskih prestolnic tudi poleti," še napovedujejo v Sončku. Prve akcije hotelirjev za bližnje odhode namreč že dobivajo, še več jih pričakujejo med tednom in v nadaljevanju meseca.

Kaj svetuje ZPS?

Kakšne pravice ima potrošnik, ki je prek agencije rezerviral turistično potovanje in ga želi odpovedati zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom, so pojasnili tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Poudarjajo, da če potrošnik potovanje odpove zgolj zaradi svoje zaskrbljenosti pred širitvijo virusa, to še ne pomeni, da je upravičen do povračila opravljenih plačil. Pri turističnih potovanjih se namreč uporabljajo določbe Zakona o varstvu potrošnikov, ki v zvezi s pravico odpovedi določa: ''Kadar se pred začetkom potovanja v kraju potovanja ali v neposredni bližini pojavijo neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa, ali neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na prevoz potrošnika v kraj potovanja, potrošnik lahko od pogodbe o paketnem potovanju odstopi in je upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršne koli odstopnine. V tem primeru potrošnik nima pravice zahtevati povrnitve škode.''

V ZPS tako poudarjajo, da morajo biti za odpoved izkazane neizogibne in izredne okoliščine. A opozarjajo, da je lahko ugotavljanje, ali v določenem kraju obstajajo takšne okoliščine, težavno in o tem presojajo od primera do primera.

Kitajska
Trendi Zaradi virusa se Kitajci bojijo potovati #video

"Vendar pa se lahko potrošniki zanesejo na opozorila, ki jih izdaja MZZ na svoji spletni strani. Če ministrstvo potovanje v nekatere države, dele držav ali posamezne kraje odsvetuje, so zakonski pogoji neizogibnih in izrednih okoliščin izpolnjeni. V drugih primerih naj se obrnejo po pojasnila na turistično agencijo in se poskušajo dogovoriti o odstopu ali spremembi datuma potovanja. Vsekakor tudi agencijam ne more biti v interesu, da bi potrošnike pošiljale na potencialno ogrožena območja in se igrale z njihovo varnostjo," še pravijo na ZPS.

Ne spreglejte