Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
17.10

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Bojan Kumer

Petek, 13. 6. 2014, 17.10

1 leto, 10 mesecev

Tudi Slovenija podpira nadaljevanje pogovorov Evropske komisije z Rusijo glede Južnega toka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisar za energijo Günther Oettinger je članice EU pozval k enotnemu in trdnemu stališču do Rusije glede plinovoda Južni tok. Slovenija in nekatere druge članice so pozvale k nadaljevanju pogajanj.

"Glede Južnega toka podpiramo nadaljevanje pogovorov Evropske komisije z Rusijo, da se zagotovi skladnost z zakonodajo EU," je v povezavi s tem vprašanjem v razpravi na zasedanju v Luksemburgu dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer.

Enako je bilo sporočilo Madžarske, k napredku v pogajanjih pa so pozvale še nekatere druge članice, na primer Bolgarija in Italija.

Komisar opozarja, da pogajanj z Rusijo ni smiselno nadaljevati A evropski komisar za energijo opozarja, da pogajanj z Rusijo o skladnosti sporazumov o Južnem toku z evropsko zakonodajo ni smiselno nadaljevati, dokler Rusija to evropsko zakonodajo postavlja pod vprašaj pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Evropska komisija je lani opozorila, da so dvostranski sporazumi, ki so jih nekatere članice Unije, med njimi Slovenija, sklenile z Rusijo o plinovodu Južni tok, neskladni z evropsko zakonodajo in da so potrebne spremembe. Nato je komisija od članic dobila mandat za pogajanja z Rusijo na ravni strokovnjakov o uskladitvi dvostranskih sporazumov z evropsko zakonodajo, je danes spomnil Oettinger.

Pozval, naj Rusija ustavi postopek pred WTO Ta pogajanja so po njegovih besedah zdaj prekinjena, ker je Rusija sprožila postopek pred WTO, v katerem pod vprašaj postavlja skladnost evropske zakonodaje s pravili WTO, in jih torej ni smiselno nadaljevati, dokler ta postopek poteka.

Ob tem je pozval, naj Rusija ustavi postopek pred WTO in naj sporazume o Južnem toku uskladi z evropsko zakonodajo skozi pogajanja z EU, kot je to storila v primeru Severnega toka.

"EU mora govoriti z enim glasom" "EU mora govoriti z enim glasom," je ob tem pozval Oettinger in poudaril, da Unija ne sme popuščati pod pritiski Rusije, ki evropska pravila zelo dobro pozna, a jih ne sprejema. Težava ni komisija, ki skrbi za uveljavljanje evropskih pravil, je dodal.

Južni tok sicer ni prednostni projekt Unije, kar kaže tudi nova strategija za zmanjšanje energetske odvisnosti, predvsem od Rusije, o kateri so danes prvič razpravljali ministri, konec meseca pa bodo mnenja o njej izmenjali še voditelji članic Unije.

Slovenija: Treba je povečati napore pri iskanju tehnoloških rešitev za to težavo Slovenija je v razpravi o tem izpostavila, da je treba odgovore na visoko uvozno odvisnost in s tem povezano občutljivost EU iskati v spodbujanju domačih nizkoogljičnih virov ter v učinkovitejši rabi energetskih virov nasploh in v učinkovitejšem notranjem energetskem trgu.

Poleg tega je Slovenija izpostavila, da vprašanje energetske varnosti ni povezano samo s podnebno-energetsko politiko EU, pač pa tudi s tehnološko oziroma razvojno politiko EU, tako da je v luči zmanjševanja visoke uvozne odvisnosti Slovenije na področju fosilnih goriv treba povečati napore pri iskanju tehnoloških rešitev za to težavo.

Ne spreglejte