Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
7.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Wall Street borza carina ZDA Donald Trump

Petek, 2. 3. 2018, 7.00

6 let, 1 mesec

Trumpova napoved carin na jeklo in aluminij pretresla Wall Street

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je kljub nasvetom svojih glavnih gospodarskih svetovalcev napovedal, da bo uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in desetodstotne carine na uvoz aluminija v ZDA, kar je povzročilo opazen padec borznih indeksov in grožnje s povračilnimi ukrepi iz tujine.

Borzni indeks Dow Jones si je komajda malce opomogel po neprevidnih ali namernih izjavah novega predsednika centralne banke Federal Reserve Jeroma Powella glede obrestnih mer. Po nepričakovani izjavi Donalda Trumpa je zgrmel za več kot 500 točk, nato pa si je malce opomogel in dan sklenil za 420 točk nižje.

Padli so tudi drugi indeksi, pri čemer tokrat ni bilo nobene skrivnosti. Strah pred trgovinskimi vojnami je presegel borzne špekulacije, saj gre za veliko bolj resno zadevo, kot je iskanje borznega dna po veliki rasti. Delnice jeklarske in aluminijske industrije ZDA so se sicer pričakovano podražile.

Odločitev sprejeta tik pred zdajci

Odločitev o carinah je bila, tako kot je že običaj v Trumpovi vladi, sprejeta kaotično in menda v 24 urah pred objavo. Predsednik sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Gary Cohn je skupaj z državnim sekretarjem Rexom Tillersonom, obrambnim ministrom Jamesom Mattisom in svetovalcem za nacionalno varnost Herbertom McMasterom najprej Trumpa prepričal, naj tega ne stori.

Tako je vsaj mislil, vendar sta bila minister za trgovino Wilbur Ross in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer uspešnejša. Trump se je v četrtek srečal s predstavniki jeklarske in aluminijske industrije in je kljub obljubi Cohnu, da ne bo omenjal carin, storil natanko to.

Trump se je prepričal, da je zaščita ameriške jeklarske in aluminijske industrije v nacionalnem interesu, saj se, kot je dejal, država, ki tega nima, ne more iti vojne.

O tem je sicer govoril že med kampanjo leta 2016 in carine ne bi smele biti presenečenje, saj se Trump trudi izpolniti vse predvolilne obljube. Podrobnosti za zdaj še niso znane, vendar pa so bili odzivi iz tujine, pa tudi iz kongresa, ostri.

Ne spreglejte