SiolNET. Posel danes Novice
6,97

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Trumpov protekcionizem dosegel tudi Cinkarno Celje

6,97

termometer

Donald Trump
Evropski proizvajalci titanovega dioksida so kolateralna škoda boja Donalda Trumpa s Kitajsko. Foto: Getty Images

Cinkarni Celje so kljub večji količinski prodaji v prvem polletju prihodki usahnili za skoraj šest odstotkov, na 92,7 milijona evrov. Čisti dobiček pa je znašal 9,7 milijona evrov in se je več kot prepolovil. Razlog za slabše poslovanje je ameriško zvišanje carin na pigment s Kitajske, zaradi česar ga ta poskuša prodati v Evropi. To pa povečuje ponudbo in znižuje cene na stari celini, pravijo.

Plaža tuš Novice Na Obali omilitev varčevanja z vodo, porabniki naj še naprej ravnajo varčno

Cinkarna Celje, katere glavni proizvod je pigment titanov dioksid, je letos v polletju poslovala slabše kot v enakem obdobju lani.

"ZDA so uvedle dodatne carine na kitajski material, in sicer so se povečale s 16 na 31 odstotkov, kar se proti koncu prve polovice letošnjega leta odraža v povečanem pritisku kitajskega materiala v Evropsko unijo (EU) in sosednje trge," v Cinkarni Celje navajajo v polletnem poročilu.

Čeprav so v prvih šestih mesecih prodali za 12 odstotkov več pigmenta kot v istem obdobju lani, so jim prihodki usahnili za skoraj šest odstotkov (na 92,7 milijona evrov).

Železniška proga, gradnja Posel danes Država ceste in tire gradi, kdo se veseli?

Cene bodo še padale

Kljub padcu prihodkov in čistega dobička v prvem polletju v Cinkarni Celje pravijo, da so številke skladne s polovico letnega načrta. Kljub padcu prihodkov in čistega dobička v prvem polletju v Cinkarni Celje pravijo, da so številke skladne s polovico letnega načrta. Zvišanje carin zvišuje cene kitajskega pigmenta v ZDA, zato so tam manj konkurenčni in manj prodajo.

A kitajska podjetja kljub zapiranju ameriškega trga povečujejo naložbe v proizvodnjo pigmenta, izdelke pa z ameriškega preusmerjajo na evropski trg. Zaradi večje ponudbe se tu cene znižujejo, zato mora tudi Cinkarna Celje prodajati po nižjih cenah, da ostane konkurenčna. Povprečne globalne prodajne cene so od konca lanskega leta nižje za 2,7 odstotka, od konca lanskega junija pa kar za 6,5 odstotka.

"Spremenjeno ravnovesje ponudbe in povpraševanja pigmenta se odraža v nižjih prodajnih cenah, kar je – poleg splošne previdnosti odjemalcev glede prihodnjih obetov ter trenutnih geopolitičnih tveganj – najpomembnejši vzrok za nekoliko slabšo prodajo v primerjavi z lanskim obdobjem," pravijo v podjetju.

Tako napovedi analitikov kot tudi podatki Cinkarne Celje kažejo, da se bodo prodajne cene v tretjem četrtletju leta, med julijem in septembrom, dodatno znižale. 

Radarska slika 31.7 Novice Ponekod že nevihte, zvečer nevarnost toče #video

Kolateralna škoda trgovinske vojne

Tako so edini proizvajalci pigmenta, ki trenutno beležijo rast, tisti v ZDA, v poročilu navaja Cinkarna Celje. "Uporaba protekcionističnih ukrepov ameriške administracije omogoča domačim proizvajalcem pigmenta doseganje višjih cen od tistih, ki bi sicer veljale v pogojih proste trgovine, tako da ameriški trg edini beleži porast prodajnih cen v višini 0,2 odstotka."

"Konkurenčni boj, ki se bije med evropskimi in azijskimi proizvajalci, za zdaj še nima zmagovalca, a kolateralna škoda se že nekaj četrtletij kaže v podobnem padajočem gibanju evropskih in azijskih cen."

Komentarji

18

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • johann / 31.07.2019. ob 12:00 +6 - 1

  Dogaja se točno to, kar se večkrat napovedal. Kitajci bodo pritisnili s svojimi dumpinškimi cenami na EU. Ampak to seveda EU komisije ne zanima.

  +6 - 1
 • niagara1 / 31.07.2019. ob 19:54 +3 - 2

  Kar ste iskali to ste dobili,no to je sele zacetek,kaj se pride bo se hujse.ste se norcevali o USA,POSILJKE PRIHAJAJO,NOVINARCKI.

  +3 - 2
 • Nikoniko1 / 31.07.2019. ob 21:03 +3 - 3

  Pisuni iz foruma 571, Trumpu ne sežete niti do gležnjev, kaj šele do kolen. To je človek z dostojanstvom, z hrbtenico, dost bogat, da ne je... levičarjev in z takimi bi se Slovenija morala družit. Mi pa podpiramo Ruse, podpiramo Palestince, pa člane foruma 21, v glavnem vse, kateri ne bi delali bi pa imeli jahte.

  +3 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin