Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
12. 2. 2015,
16.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kruh Gospodarska zbornica Slovenije GZS

Četrtek, 12. 2. 2015, 16.43

7 let, 2 meseca

To so peki, pri katerih boste dobili najboljši kruh

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarska zbornica je 91 kruhom in pekovskim izdelkom iz 18 podjetij podelila zlata priznanja za odlično kakovost.

Priznanja za doseženo odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva ter testenin Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podeljuje že 15 let.

Letos je bilo v ocenjevanje prijavljenih 98 izdelkov, zlato priznanje odlične kakovosti pa jih je prejelo 91: - 54 vrst kruha - 12 vrst pekovskega peciva - 13 vrst finega pekovskega peciva - štiri vrste čajnega peciva - osem vrst testenin.

Z najbolj kakovostnim kruhom in drugimi pekovskimi izdelki se letos lahko pohvali 18 podjetij, in sicer: - Žito - Pekarna Vrhnika - Žito, PC Kruh – pecivo - Žito, PC Gorenjka - Žito, PC Dolenjske pekarne - Pekarna Spar - Pekarna Postojna - Pekarna Piskač - Pekarna Pečjak - Pekarna Omar - Mlinotest - Mlinotest Kruh Koper - Mlinopek - Pekarna Grosuplje - Hlebček - Delikatesa Premium - Slaščičarstvo Delakorda - Miklavška pekarna

Izdelke, ki so bili ocenjeni kot kakovostni, lahko potrošniki prepoznamo po zlatem znaku.

Kaj je vplivalo na oceno K ocenjevanju izdelkov so sicer vabljeni vsi slovenski peki, prijavijo pa tiste izdelke, za katere želijo potrditi svojo odličnost.

Prijavljene izdelke je testirala štiri članska komisija, ki je ocenjevala: - obliko in videz, - videz in lastnosti skorje, - videz sredice, - strukturo in prožnost sredice, - vonj in okus.

Predsednik sekcije za pekarstvo pri GZS Janez Bojc si želi, da bi vsi izdelki, ki jim je komisija namenila oceno med 4,7 in 5, dobili svoje mesto na trgovskih policah in od tam na mize slovenskih in evropskih potrošnikov.

Tudi za peke razmere na trgu težke V Sloveniji se s pekarstvom sicer ukvarja 332 družb, skupaj z obrtniki in samostojnimi podjetniki jih je okoli 800, če upoštevamo še tiste, ki imajo pekovsko dejavnost navedeno kot drugo dejavnost, pa jih je okoli 1.600, navaja Tatjana Zagorc predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Ti so se v zadnjih letih znašli v turbulentnem položaju, kupna moč upada, konkurenca med trgovci pa je vedno večja predvsem zaradi prihoda pekov iz južnih držav, je povedal Bojc.

Vse to je močno vplivalo na pekovsko industrijo, veliko pekov je namreč pristalo v stečaju, likvidaciji, druga podjetja so v postopku privatizacije – Žito, Grosuplje, Mlinotest.

Tudi pet evrov za kilogram kruha Kljub temu slovenski peki pečejo izvrstne izdelke ne le v slovenskem, temveč tudi v širšem merilu, kar po besedah Bojca dokazuje rast izvoza, predvsem kruha z visoko dodano vrednostjo – slovenski kruh se na tujih trgovskih policah prodaja tudi po pet evrov na kilogram.

Temu je na podelitvi priznanj pritrdil tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je poudaril, da slovenski peki pečejo lepe, okusne in kakovostne izdelke, s katerimi "Slovenci lahko postanemo zmagovalci".

Ne spreglejte