SiolNET. Posel danes Novice
5,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so najbogatejši Slovenci

5,92

termometer

Iza Login, Outfit7 | Na lestvici najbogatejših Slovencev še sedmo leto zapored kraljujeta zakonca Login. Na fotografiji Iza Sia Login. | Foto: Bojan Puhek
Na lestvici najbogatejših Slovencev še sedmo leto zapored kraljujeta zakonca Login. Na fotografiji Iza Sia Login. Foto: Bojan Puhek

Na vrhu najbogatejših Slovencev ni spremembe. Še sedmo leto zapored sta se najvišje uvrstila zakonca Login, ustanovitelja podjetja za razvoj mobilnih aplikacij Outfit7. Preverite, kdo se je še znašel med najbogatejšo deseterico.

Premoženje Ize Sie in Sama Logina je po najnovejši lestvici Managerja vredno 689 milijonov evrov. Loginova sta ustanovitelja podjetja z mobilnimi aplikacijami Outfit7, najbolj znanega po aplikaciji Govoreči maček, ki sta ga v začetku leta 2017 prodala Kitajcem.

Kot dodajajo pri Managerju, je Outfit7 danes vreden dvakrat oziroma trikrat več kot leta 2017.

Kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo

Damian Merlak je med drugim po prodaji svojega deleža v borzi s kriptovalutami Bitsamp vložil v nakup propadlih hotelov v Bohinju. | Foto: STA , Damian Merlak je med drugim po prodaji svojega deleža v borzi s kriptovalutami Bitsamp vložil v nakup propadlih hotelov v Bohinju. Foto: STA , Loginova sta celotno kupnino za Outfit7 prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih težav. V zadnjem obdobju vlagata v rešitve za brezmesno prehranjevanje. Tri leta po prodaji kapital družine Login in še nekaterih nekdanjih outfitovcev najdemo tudi v nepremičninah, dodajajo pri Managerju.

Na drugem mestu najbogatejših Slovencev sta ostala Sandi Češko in njegova partnerica Livija Dolanc.

Med zanimivejšimi člani prve deseterice je tudi Damian Merlak, soustanovitelj borze s kriptovalutami Bitsamp, ki je svoj delež prodal in vložil v več nepremičninskih projektov. Njegovo premoženje se je v primerjavi z lani povečalo za 19 odstotkov.

Parcela Merlak Digisvet Slovenski bogataš oživil zaraščeno parcelo v Portorožu

Najvišji skok Kneza, med prvih 100 tudi Dragić in Kopitar

Med prvo deseterico je šest novincev, pod največji skok pa se je podpisal Jure Knez, ki je največji lastnik trboveljskega Dewesofta. Podjetje se ukvarja z zbiranjem podatkov in prodajanjem merilnih instrumentov. Po mnenju snovalcev lestvice so njegovo vrednost povečali odlični rezultati poslovanja tudi drugih podjetij v skupini.

Goran Dragć je v lanski sezoni lige NBA z Miami Heat igral v velikem finalu. | Foto: Getty Images Goran Dragć je v lanski sezoni lige NBA z Miami Heat igral v velikem finalu. Foto: Getty Images

Med 100 najbogatejših sta se letos uvrstila tudi košarkarski zvezdnik Goran Dragić in hokejist Anže Kopitar. Premoženje Dragića, ki se v ligi NBA pogaja za novo pogodbo, ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, premoženje zvezdnika Los Angeles Kings Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Ob tem pri reviji Manager dodajajo, da ima svet ameriških profesionalnih lig davčne posebnosti. 

"Premoženje Gorana Dragića ocenjujemo na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Ob tem povejmo, da ima davek na dohodke v zvezni državi velik vpliv na končno oceno. Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Luka Dončić, bi bila naša ocena za deset milijonov evrov višja," so zapisali.

Stoterica vredna skoraj šest milijard evrov

Vrednost premoženja stoterice letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je za 147 milijonov več kot lani, čeprav se je prag za vstop na lestvico znižal za šest odstotkov, na 20,9 milijona evrov.

Kako gibanje premoženja ocenjuje ekipa revije Manager? "Prvič, zaradi novincev, ki smo jih na podlagi novih dognanj dodali na lestvico letos, čeprav so bili premožni že v preteklosti. Drugič, podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi. In tretjič, cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljamo pri vrednotenju, so v povprečju precej podobne tistim iz lanske jesni. Za nameček smo pri številnih v letu pred dvigom davčne stopnje na kapitalske dobičke zaznali rekordna izplačila dobičkov," so razloge za skupno rast 100 najbogatejših Slovencev utemeljili avtorji lestvice.

Mesto

Ime in priimek

Ocena premoženja (v mio EUR)

Sprememba v 2020 (v %)

1.

Iza Sia in Samo Login

689

0

2.

Sandi Češko in Livija Dolanc

345

17

3.

Marko Pistotnik

210

0

4.

Lah, družina

164

-3

5.

Damian Merlak

148

19

6.

Igor Akrapovič

139

3

7.

Tatjana in Albin Doberšek

123

-2

7.

Franc Frelih

123

10

9.

Šešok, družina

120

38

10.

Tone Strnad

118

36

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin