SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tepco naj bi bil prisiljen odpustiti 7400 zaposlenih

3

termometer

Japonski državni svet za nadzor prestrukturiranja Tokyo Electric Power Corporation (Tepco) namerava tej energetski korporaciji naložiti odpust 7400 zaposlenih, poročajo japonski mediji.

Svet je po poročanju japonskih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, pripravil dokument, po katerem naj bi Tepco 7400 delovnih mest, kar predstavlja okoli 14 odstotkov vseh zaposlitev v korporaciji, ukinil do leta 2014. Glede na omenjeno listino, ki bo po poročanju japonskega časnika Yomiuri Shimbun objavljena v začetku oktobra, naj bi moral Tepco v tem obdobju poskrbeti tudi za prestrukturiranje ključnih segmentov. Korporacija je sicer zaradi odškodnin, ki jih mora po jedrski katastrofi v nuklearni elektrarni Fukušima izplačati več 10.000 prizadetim, v velikih težavah.

Četudi bi dvignila cene električne energije za okoli 10 odstotkov, bi se lahko zgodilo, da ne bo zbrala potrebnega kapitala. Poleg tega je zaradi varnostnih razlogov še vedno zaprtih več njenih jedrskih reaktorjev, kar pomeni manj proizvedene električne energije in s tem manj sredstev od prodaje.

V dokumentu naj bi bilo navedeno, da Tepco za odškodnine posameznikom in podjetjem potrebuje med 3000 in 4000 milijard jenov (28,81 in 38,42 milijarde evrov), k temu pa je treba prišteti še več milijard jenov za ohlajanje jedrskih reaktorjev.

Tepco je bil dolgo v samem vrhu svetovnih energetskih družb, trenutno pa razpolaga z vsega 1000 milijardami jenov (9,6 milijarde evrov) lastnega kapitala. V drugem trimesečju je korporacija zabeležila 571,8 milijarde jenov (5,49 milijarde evrov) čiste izgube.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin