Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
13.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plače SCT

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 13.30

7 let, 2 meseca

Sreda – dan dokončne sedmine za SCT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
SCT je še vedno brez strateškega partnerja, delavci brez plač. Če do srede ne bo denarja oziroma jamstva, da ta bo, potem je stečaj "odrešitev".

V SCT pred popoldansko skupščino delničarjev, ki naj bi odločila o morebitni spremembi osnovnega kapitala družbe, še vedno ni jasno, kdo bo, če sploh, lahko rešil nekdaj veliko slovensko gradbeno podjetje. Skrivnostni strateški partner še vedno ostaja uganka! SCT je že skoraj štiri mesece v prisilni poravnavi, delavci letos še niso dobili plač, več kot osemdeset odstotkov jih je že skoraj poldrugi mesec na čakanju, nekateri pa so si ob spoznanju, da rešitve za SCT praktično ni, medtem že poiskali nove zaposlitve.

Dolga več kot je uradno znano?

Skupščina naj bi danes odločila o spremembi osnovnega kapitala bodisi z vplačilom stvarnega vložka bodisi s konverzijo terjatev. Zadnje naj bi pomenilo spremembo načrta finančnega strukturiranja podjetja, ki je v prvih štirih mesecih pridelalo okoli 14 milijonov evrov tekoče izgube, ostalo skoraj brez vseh poslov doma in na tujem, dolg podjetja pa znaša vsaj 230 milijonov evrov, čeprav niso redki, ki menijo, da ga je vsaj pol milijarde evrov.

Grassetto se ne zanima za SCT

V bankah niso navdušeni nad konverzijo terjatev v lastniške deleže. "To ne reši ničesar," pravi bankir, ki ne želi biti imenovan. Nič drugače ne razmišlja drugi neimenovani vir, zdaj že nekdanji zaposleni v vrhu SCT. "Podjetje nujno potrebuje svež denar, tega pa ni od nikoder." Od nikoder tudi ni potencialnih strateških partnerjev oziroma tistih, ki bi se zanimali za vstop v lastniško strukturo SCT. Špekulacije o tem, da naj bi se za SCT zanimala tako GH Holding kot tudi Sgp Pomgrad, so iz trte izvite. Prvi mož GH Holdinga Blaž Miklavčič je že pred časom tovrstna namigovanja za SiOL označil kot pravljice. Tadej Ružič, predsednik uprave Pomgrada, pa je danes sporočil, da jih SCT ne zanima, zato tudi niso opravili skrbnega pregleda podjetja. Tako kot se za SCT ne zanimajo niti v italijanskem Impresa Grassetto, ki je gradil trojanske predore in bil resen tekmec SCT pri številnih projektih, zdaj pa bi ga nekateri radi videli kot rešitelja SCT.

Za SCT po podobni poti še Primorje?

Vse bolj nezadovoljni pa so tudi v bankah upnicah. Poleg Abanke so zelo nezadovoljni tudi v NLB. Po sicer neuradnih informacijah imajo že vse pripravljeno za stečaj nekdaj velikega slovenskega gradbinca. SCT pa ta hip ni edina težava slovenskih bankirjev. Vse večji problem postaja tudi ajdovsko Primorje, nekdaj "siamski" dvojček SCT, s katerim sta družno gradila slovenski avtocestni križ. Ajdovski gradbinec napoveduje zmanjšanje števila delavcev in pogajanja z upniki o reprogramiranju dolga.

Ne spreglejte