Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
8.54

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

13

Natisni članek

Hranilnica Lon Katarina Kresal Miro Senica

Torek, 19. 6. 2018, 8.54

5 let, 10 mesecev

Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

13

Katarina Kresal, Miro Senica | Foto STA

Foto: STA

Razkrivamo: uprava Hranilnice Lon je konec maja odobrila skoraj pol milijona evrov posojila odvetniku Miru Senici in njegovi partnerici Katarini Kresal. V istem času je Senica v imenu švicarskega podjetja, novega največjega lastnika Lona, vplačal za dva milijona evrov novih delnic hranilnice in s tem njeno upravo verjetno rešil pred zamenjavo. Sta bila posla povezana?

V Hranilnici Lon, drugi najmanjši bančni ustanovi pri nas, se že nekaj mesecev bije boj za lastniško prevlado.

Na eni strani je skupina delničarjev, ki ima v rokah več kot tretjino vseh delnic hranilnice. Med njimi ima najpomembnejšo vlogo lastnik Koloseja Sergej Racman. Ti že nekaj časa opozarjajo na slabe poslovne rezultate in domnevne nepravilnosti v hranilnici Lon.

Na drugi strani so delničarji, ki podpirajo upravo in nadzorni svet Lona.

Azijski rešitelji Lona – in njegove uprave

Kai Dai, prvi mož irskega sklada, ki je postal največji lastnik Lona. | Foto: Ousheng Kai Dai, prvi mož irskega sklada, ki je postal največji lastnik Lona. Foto: Ousheng Predsednik uprave Jaka Vadnjal in prvi nadzornik Lona Janko Medja sta po nalogu Banke Slovenije iskala novega pomembnega solastnika hranilnice, ki bi tej zagotovil kapitalsko ustreznost. Hkrati bi lastnik, ki bi ga pripeljala uprava, tej pomagal pri obrambi položaja.

Potem ko je od namere po lastniškem vstopu v Lon odstopil Petrol, je konec maja največji lastnik Lona postalo švicarsko podjetje Kylin Prime Group. To je v lasti istoimenskega irskega sklada, ki upravlja denar azijskih vlagateljev.

V Sloveniji jih je zastopal Miro Senica. V njihovem imenu je vplačal za dva milijona evrov delnic, s katerimi so Irci postali 16-odstotni lastniki Lona.

Miro Senica
Novice Kaj je danes kupil Miro Senica?

Dokumenti: posojilo Senici, ko je pripeljal Azijce

Dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net, nakazujejo na povezanost uprave in novega lastnika. Prav v času, ko je v Lon pomagal pripeljati azijske vlagatelje, sta se namreč Miro Senica in Katarina Kresal s Hranilnico Lon dogovarjala o najetju 450 tisoč evrov dolgoročnega posojila.

Iz dokumentov je razvidno:

  • da sta za posojilo zaprosila aprila,
  • da sta ga začela črpati tik pred 25. majem, ko je Miro Senica osebno prišel v Lon in v imenu irskega sklada vplačal dva milijona evrov svežega kapitala,
  • da sta za posojilo zastavila apartmaje v Izoli, ki so uradno v lasti Katarine Kresal, nekdanje notranje ministrice in predsednice LDS (le dva meseca pred tem jih je odkupila od močno zadolženega podjetja MSO, ki je v lasti Mira Senice),
  • da sta posojilo dobila pod relativno ugodnimi pogoji.

Lon: Konkretnega primera ne moremo komentirati

Ali so v Lonu odobrili posojilo tudi zato, ker je Miro Senica skoraj hkrati v hranilnico pripeljal novega lastnika, ki bo upravi pomagal ubraniti položaj, uradno ni mogoče izvedeti. V hranilnici namreč konkretnega primera ne morejo komentirati.

Jaka Vadnjal, predsednik uprave Lona | Foto: STA , Jaka Vadnjal, predsednik uprave Lona Foto: STA , "Vaša vprašanja se nanašajo na zaupne podatke, ki smo jih na podlagi 125. člena in prvega odstavka 126. člena zakona o bančništvu kot kreditna institucija zavezani varovati. Vse želene informacije so zaupni podatki o posamezni stranki in jih na podlagi omenjenih členov zakona ne smemo sporočati tretjim osebam," so pojasnili v Lonu.

Hranilnica LON
Novice Boj za oblast v hranilnici, ki je v lasti domačih vplivnežev

Na nepremičninah Kresalove že hipoteka Lona

Iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki so nam sporočili, da "Miro Senica nima najetega posojila pri Hranilnici Lon". Tudi Katarina Kresal je zanikala, da bi pri Lonu najela posojilo.

Ali je posojilo najela odvetniška pisarna, ne odgovarjajo. "Poslovnih odločitev ne komentiramo, vsekakor pa zavračamo kakršnekoli namige ali očitke, da bi ravnali v nasprotju z odvetniško etiko ali dobro poslovno prakso."

Iz zemljiške knjige je razvidno, da je Hranilnica Lon na nepremičninah v lasti Katarine Kresal 25. maja vpisala hipoteko za 450 tisoč evrov vredno posojilo. Posojilo je bilo odobreno za obdobje osmih let, po obrestni meri šestmesečni EURIBOR + 4,5 odstotka.

Kot smo že leta 2016 razkrili na Siol.net, je Senica ključni del svojega premoženja, med drugim tudi delež v odvetniški pisarni, prenesel na Kresalovo. Več o tem pišemo v okvirju.

Apartmaji v Izoli, na katerih je Hranilnica Lon vpisala hipoteko

Primer Lon – ponovitev prakse iz Probanke?

V zgodbi je mogoče opaziti kar nekaj podobnosti s Probanko, zdaj že nekdanjo banko iz Maribora, ki jo je Banka Slovenija leta 2013 poslala v nadzorovano likvidacijo. V obeh primerih sta upravi tik pred povečanjem kapitala odobravali posojila pravnim in fizičnim osebam, povezanim z bodočimi solastniki banke.

Leta 2011 je uprava Probanke, ki jo je vodila Romana Pajenk, svež kapital poiskala kar pri nekaterih pomembnejših komitentih, ki jim je za nakupe delnic Probanke odobravala posojila. | Foto: STA , Leta 2011 je uprava Probanke, ki jo je vodila Romana Pajenk, svež kapital poiskala kar pri nekaterih pomembnejših komitentih, ki jim je za nakupe delnic Probanke odobravala posojila. Foto: STA , Leta 2011 je tedanja uprava Probanke, ki jo je vodila Romana Pajenk, svež kapital poiskala kar pri nekaterih pomembnejših komitentih, ki jim je za nakupe delnic Probanke odobravala posojila.

Zaradi sporne dokapitalizacije Probanke je morala Pajenkova skupaj z nekdanjo članico uprave Milano Lah že leta 2014 sesti na zatožno klop. Sojenje, ki so ga zaznamovali številni zapleti, še traja. Zaradi spremembe obtožnice, ki Pajenkovi in Lahovi zdaj namesto zlorabe položaja očita poslovno goljufijo, se je moralo začeti znova.

V Banki Slovenije dogajanja v Lonu ne komentirajo, saj na vprašanja v zvezi z nadzornimi ukrepi v skladu z veljavno zakonodajo ne morejo odgovarjati.

Veliki obračun bo 9. julija

Medtem skušajo azijski vlagatelji prek švicarskega podjetja Kylin Prime Group, ki ima le 50 tisoč frankov ustanovitvenega kapitala, še povečati delež v Lonu.

Pred dnevi so se z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) dogovorili o odkupu 1,5-odstotnega deleža, vrednega nekaj manj kot 200 tisoč evrov. Koliko so plačali zanj, ni znano. Prav tako ne, ali so sklenili še kakšen dogovor o nakupu delnic.

Sergej Racman | Foto: Mediaspeed Sergej Racman Foto: Mediaspeed Poslovnež Otmar Zorn, eden od pomembnejših lastnikov Lona, je za Siol.net povedal, da bi delnice prodali delničarji Lona, ki imajo v rokah med 20 in 30 odstotki delnic.

Razmerja moči bodo jasna na skupščini delničarjev Lona, ki bo 9. julija. Hranilnica ima trenutno štiri člane nadzornega sveta. Vsaj dva (Janko Medja in Robert Ličen) podpirata upravo, najmanj eden pa naj bi bil na strani tabora delničarjev, ki ga vodi Racman.

Hranilnica LON
Novice Petrol ne bo kupil banke

Kaj bosta rekla sodišče in Banka Slovenije?

Če bodo delničarji v nadzorni svet izvolili Racmanovega kandidata Franca Žmavca, bi lahko nasprotni tabor tehtnico nagnil na svojo stran. Za potrditev svojega kandidata potrebujejo najmanj polovico glasov.

Do takrat bo moral Kylin Prime Group dobiti tudi dovoljenje Banke Slovenije za kvalificirani delež. V nasprotnem primeru mu bo ta naložila odprodajo delnic Lona.

Eden od delničarjev iz Racmanovega tabora je sicer že vložil tožbo na ničnost vpisa dokapitalizacije in začasno odredbo za prepoved vpisa novih delnic v Klirinško depotno družbo (KDD). Racman pa se je pritožil na njihov vpis v sodni register.

Senica že več let v finančnih težavah

Že pred leti so mediji poročali o finančnih težavah in visoki zadolženosti Mira Senice. Ta izvira iz nepremičninskih poslov in nakupov delnic pred letom 2008. Senica je tedaj pri različnih bankah in lizinških hišah najel za več milijonov evrov posojil.

V zadnjih letih se je znašel tudi v dveh kazenskih postopkih v zadevi Delamaris, zaradi česar je tožilstvo na njegovih nepremičninah že leta 2013 vpisalo začasno prepoved prodaje ali obremenitve.

Kot smo že poročali, je Senica leta 2016 ključno premoženje, med katerim je tudi lastniški delež v njegovi odvetniški pisarni, prenesel na Kresalovo. Zaradi tega so na specializiranem državnem tožilstvu posumili, da bi lahko šlo za skrivanje premoženja pred organi pregona.

Ne spreglejte