SiolNET. Posel danes Novice
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španski Inditex, tudi lastnik Zare, z rekordnim dobičkom

0,11

termometer

Zara | Španska skupina je lani spremenila svoje vodstvo, položaj predsednice je prevzela Marta Ortega, hčerka ustanovitelja Inditexa in multimilijarderja Amancia Ortege. | Foto: Reuters
Španska skupina je lani spremenila svoje vodstvo, položaj predsednice je prevzela Marta Ortega, hčerka ustanovitelja Inditexa in multimilijarderja Amancia Ortege. Foto: Reuters

Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima med drugim v lasti verigo trgovin z modnimi oblačili Zara, je imel lani rekordnih 4,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 27 odstotkov več kot leta 2021, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rekordni so bili tudi prihodki, ki so se povečali za 17 odstotkov na 32,6 milijarde evrov.

Dobre poslovne rezultate je Inditexu uspelo doseči kljub zaustavitvi poslovanja v Rusiji in visoki inflaciji. Družba je po izbruhu vojne v Ukrajini zaprla svojih 512 trgovin v Rusiji, ki je za Inditex drugi največji trg, za Španijo, navaja AFP. Trgovine so oktobra prodali skupini Daher iz Združenih arabskih emiratov.

"Odlični rezultati v letu 2022 dokazujejo moč našega poslovnega modela," je dejal glavni izvršni direktor Inditexa Oscar Garcia Maceiras.

Španska skupina je lani spremenila svoje vodstvo, mesto predsednice je prevzela Marta Ortega, hčerka ustanovitelja Inditexa in multimilijarderja Amancia Ortege.

Družba pričakuje nadaljnjo rast v tem letu, saj se je prodaja med 1. februarjem in 13. marcem v primerjavi z enakim obdobjem lani že povečala za 13,5 odstotka, še poroča AFP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin