Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
12.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercator Agrokor

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 12.41

7 let, 2 meseca

Soršak: Absolutnega soglasja o koncentraciji Mercatorja in Agrokorja ne more biti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V to je prepričan nekdanji prvi mož nekdanjega Urada za varstvo konkurence, zdaj agencije, Jani Soršak.

Javna agencija RS za varstvo konkurence, ki ji je Agrokor pretekli petek priglasil koncentracijo v postopku prevzemanja Mercatorja, bo morala po mnenju nekdanjega varuha konkurence zagotovo uvesti tudi drugo fazo postopka presoje koncentracije, kot mu jo nalaga veljavna domača zakonodaja. "Ta faza je nujna, ko pristojni regulator trga (Javna agencija RS za varstvo konkurence, op.p.) ugotovi, da bi koncentracija na trgu lahko povzročila kršitve pravil konkurence," opozarja nekdanji varuh konkurence Jani Soršak.

Varuh konkurence bo moral presoditi, kaj koncentracija pomeni za dobaviteljsko verigo Kako se bo Javna agencija RS za varstvo konkurence, ki jo vodi Andrej Krašek, lotila druge poglobljene faze presoje celotne koncentracije v primeru Mercatorja, nekdanji varuh ne želi ugibati, gotovo pa bo imela težave zlasti pri presojanju koncentracije na nabavni strani, saj je Agrokor oziroma nekatera njegova podjetja med dobavitelji Mercatorja. Ali se bo Javna agencija za varstvo konkurence že takoj lotila poglobljene preiskave koncentracije Mercator – Agrokor ali pozneje v procesu presoje, Jani Soršak ne želi špekulirati, je pa jasno, da jo domači varuh konkurence v skladu z zakonodajo mora sprožiti. "Sumljivo bi bilo, če v tako pomembnem primeru varuh konkurence druge faze postopka ne bi uvedel," pravi Jani Soršak.

Kot je v preteklih dneh večkrat napovedal direktor Javne agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek, bo agencija najprej preverila popolnost Agrokorjeve vloge o priglasitvi koncentracije. Direktor tudi napoveduje, da imajo v skladu z veljavno zakonodajo na voljo 25 delovnih dni časa za sprejem odločitve.

Soršak: Agrokor bo moral sprejeti določene zaveze varuha konkurence! Jani Soršak, nekdanji varuh konkurence, meni, da bi lahko agencija za varstvo konkurence, če sta obe strani zelo zagreti in seveda tudi zelo organizirani, odločbo o koncentraciji sprejela v dveh mesecih. Vsekakor pa absolutnega soglasja o koncentraciji ne more biti, ampak bodo morale biti v procesu presoje sprejete določene zaveze, ki jih bo moral izpolniti Agrokor, poudarja nekdanji varuh konkurence. Če se prevzemnik in prevzemna tarča ne bosta mogla dogovoriti, pa se lahko na vrhovnem sodišču sproži upravni spor v tridesetih dneh po sprejemu odločbe varuha konkurence. "Vendar ne verjamem, da bi se lahko zadeva zapletla," opozarja Jani Soršak.

Ne spreglejte