Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
8.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenske železnice Emonika

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 8.31

7 let, 2 meseca

Slovenske železnice si zaradi propadle Emonike obetajo 72 milijonov evrov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na dunajskem arbitražnem sodišču naj bi že do konca tega leta odločili, kdo je in kdo ni izpolnil obveznosti iz pogodbe o projektu Emonika, podpisane že leta 2007, a se gradnja nikoli ni začela.

Februarja je madžarski Trigranit na arbitražno sodišče na Dunaju vložil zahtevo za razdrtje pogodbe o gradnji projekta Emonika, s katerim naj bi Ljubljana dobila potniški center. Direktor projektnega podjetja Emonika Csaba Toth je takrat rekel: "Nič se ne spremeni, nihče nas ne posluša in nihče te naložbe ne jemlje resno."

Slovenske železnice (SŽ) in MOL, ki sta sodelovala v projektu, sta ves čas ponavljala: "Naredili smo vse, kar so zahtevali." Enako ponavljajo tudi zdaj, v Financah piše Nataša Koražija.

Naslednje leto bi morali odpreti novo postajo Spomnimo, na začetku leta 2013 so pri Emoniki še napovedovali začetek gradnje. Predvidevali so, da bi do konca leta 2015 odprli železniško in avtobusno postajo, nakupovalno in zabaviščno središče ter parkirne zmogljivosti. Za projekt v vrednosti 320 milijonov evrov so zaprosili za državno pomoč, šlo naj bi za 25 milijonov evrov, ki pa je niso dobili.

Na Slovenskih železnicah, ki so v projekt prispevale zemljišče, so že ob Trigranitovem odhodu napovedali, da bodo na dunajsko arbitražno sodišče, kamor je Trigranit vložil zahtevo za razdrtje pogodbe, vložili odškodninski zahtevek. "Prepričani smo, da bo zahtevek do Trigranita v višini 72 milijonov evrov za SŽ rešen ugodno. Svoje obveznosti pri projektu smo v skladu s pogodbo s tujim partnerjem v celoti izpolnili," pravi Dušan Mes.

Trigranit bi moral zgraditi novo železniško in avtobusno postajo in ti brezplačno prenesti na Slovenske železnice. Kot rečeno, SŽ je za projekt prispeval zemljišče. Trigranitu pa bi ostali drugi prostori, ki bi jih tržili, denimo poslovni in trgovski.

Ministrstvo brez načrta za gradnjo nove železniške postaje In kam bo SŽ vložil denar, ki ga načrtuje dobiti na Dunaju? Odločitev bodo sprejeli, ko bo postopek končan, pravijo. Na SŽ sicer po informacijah Financ nimajo drugega načrta za gradnjo potniškega centra.

"Ker je v teku postopek pred arbitražnim sodiščem na Dunaju, se ministrstvo za infrastrukturo do konca postopka ne more opredeljevati oziroma aktivirati pri projektu potniškega centra," odgovarjajo na ministrstvu. Čeprav je že približno leto dni očitno, da načrt javno-zasebnega partnerstva iz leta 2005 ne bo izvedljiv, druge rešitve še nimajo.

Ne spreglejte