Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
7. 10. 2014,
15.54

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Moskva kmetijska mehanizacija

Torek, 7. 10. 2014, 15.54

3 leta, 6 mesecev

Slovenska kmetijska mehanizacija želi zaorati v prostrano rusko zemljo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Včeraj je v Moskvi vrata odprl sejem Agrosalon, osrednja mednarodna specializirana prireditev s področja kmetijske mehanizacije v Rusiji. Izdelke in storitve predstavlja tudi osem slovenskih podjetij.

Na skupnem razstavnem prostoru moskovskega sejmišča se pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija predstavlja osem slovenskih razstavljavcev. To so podjetja Duol, INO Brežice, Roto S, SIP Strojna industrija, Tehnos, Farmtech, Pišek - Vitli Krpan in Agromehanika.

Štiridnevni sejem Agrosalon je namenjen predstavitvi dejavnosti in izdelkov s področja kmetijske mehanizacije. Med drugim v okviru sejma predstavljajo kmetijske stroje, komponente in rezervne dele, opremo in stroje za kmetijstvo, opremo za živinorejo, opremo za namakalne sisteme, sredstva za zaščito rastlin in sorodne vsebine. Kmetijske opreme ni na seznamu julija sprejetih gospodarskih sankcij EU proti Rusiji.

Sejem poteka vsaki dve leti, na zadnjem se je predstavljalo 292 razstavljavcev iz 27 držav, obiskalo pa ga je več kot 23 tisoč obiskovalcev.

Izjemen potencial ruskega trga "Sejma Agrosalon se na povabilo ruskega ministrstva za kmetijstvo udeležujemo prvič. Rusija je za Duol ključni trg pri prodoru na trge nekdanje Sovjetske zveze s kmetijskimi skladiščnimi objekti. Ne upamo si oceniti vrednosti posla, ker se, če upoštevamo politične zaplete, zadeve lahko obrnejo čez noč. Je pa potencial trga izjemen in ob optimističnem scenariju bo Duol jutrišnjega dne bistveno večje podjetje, kot je danes," je iz Moskve sporočil direktor uspešnega slovenskega izvoznika Dušan Olaj.

Več proizvajalcev skupaj lahko zagotovi širši portfelj proizvodov "Ruski trg je zelo velik in za nas predstavlja velik potencial, kar zadeva našo panogo, je primerljiv z Nemčijo in Francijo, hkrati pa slabše opremljen. Obenem je vstop nanj povezan tudi s številnimi preprekami in težavami," meni Andrei Cosovici, direktor prodaje v podjetju SIP Strojna industrija.

Sejma se njihovo podjetje udeležuje že od samega začetka, "saj velja za najpomembnejši tovrstni dogodek v Rusiji glede promocije kmetijske mehanizacije. Pričakujemo nove stike in tudi morebitne posle. Sam za skupni nastop slovenskih podjetij na takšnih sejmih navijam, odkar sem začel poslovati na tem področju, torej od leta 2005, ko sem začel odpirati trge nekdanje Sovjetske zveze. Posamezni slovenski proizvajalec kmetijske mehanizacije ima namreč omejen program in širina ponujenega skupnega portfelja proizvodov pomaga pri pridobivanju zastopnikov. Ravno zato ima naša družba v Rusiji, Ukrajini in Moldaviji skupne distributerje s podjetjema INO in Farmtech," dodaja Cosovici.

Ruski trg drugačen od okoliških Ruski trg je zanimiv tudi za družbo Agromehanika, ki se letos na sejmu predstavlja prvič. Direktor družbe Jan Šinkovec pravi, da so bili kot podjetje na ruskem trgu prisotni že pred osamosvojitvijo Slovenije, vendar so posli takrat potekali po drugih poteh.

"Tudi po osamosvojitvi nam je nekaj poslov uspelo realizirati, a ta trg deluje precej drugače kot trgi v naši okolici. Letos spomladi nam ni uspelo navezati stikov z ruskim podjetjem, s katerim se bomo na Agrosalonu prvič predstavili skupaj. Upam, da kljub trenutni negotovi politični in z njo povezani gospodarski situaciji uspešno," je dejal Šinkovec.

Skupinski nastop slovenskih podjetij na sejmu v tujini se zdi razstavljavcem zanimiv predvsem zaradi nižjih stroškov sejemskega nastopa, možnosti odpiranja novih trgov, izmenjave izkušenj, idej, predlogov s soudeleženimi podjetji in ne nazadnje tudi promocije same države.

Ne spreglejte