SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenke slabše plačane kot Slovenci

3

termometer

Plače žensk v Sloveniji so tudi lani zaostajale za plačami moških. Povprečna mesečna bruto plača žensk je lani namreč znašala 94,9 odstotka povprečne mesečne bruto plače moških.

V povprečju je bila tako plača žensk nižja za 84 evrov.

Po začasnih podatkih letne strukturne statistike plač (ta temelji na obstoječih administrativnih virih) je lani povprečna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1.639 evrov, medtem ko je povprečna plača žensk znašala 1.555 evrov.

Razlika največja v zdravstvu in socialnem varstvu Ob tem so na statističnem uradu poudarili, da gre za povprečja in da razlike nastajajo tudi zaradi različne izobrazbene ter starostne in poklicne strukture.

Razlika med bruto plačami moških in žensk je bila še vedno največja v zdravstvu in socialnem varstvu – ženske so imele namreč lani v povprečju za 26,5 odstotka nižjo plačo kot moški v tej dejavnosti. Nekoliko manj, za 24,9 odstotka, so plače žensk zaostajale za plačami moških v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Razloga za razlike sta bila različna zastopanost spolov v teh dejavnostih in opravljanje različnih poklicev.

Najvišje bruto plače v osrednjeslovenski statistični regiji Najmanjša je bila razlika v dejavnosti poslovanje z nepremičninami – tu so se povprečne plače moških in žensk razlikovale za 6,1 odstotka ali 98 evrov v korist moških. Za okoli 0,4 odstotne točke več so plače žensk zaostajale za plačami moških še v javni upravi in obrambi ter obvezni socialni varnosti (za 6,5 odstotka ali 121 evrov).

Povprečne bruto plače so bile tudi lani najvišje v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je sicer delala več kot tretjina vseh zaposlenih v Sloveniji. V tej regiji zaposlene osebe so imele v povprečju za 200 evrov višjo bruto plačo od povprečne v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin