Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2011,
16.14

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropski svet

Ponedeljek, 24. 10. 2011, 16.14

2 leti, 1 mesec

Sloveniji ne bo treba prepričati Evrope o izpolnjevanju zavez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za finance je sporočilo, da Slovenije ni med državami članicami območja evra, ki bodo morale do srede prepričati evropske partnerice, da v celoti uresničujejo zaveze.

Da bodo morale nekatere članice svoje partnerice prepričati o uresničevanju zavez, je v nedeljo dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Strategija za boj proti krizi v območju evra na petih frontah Voditelji članic z evrom so v nedeljo v Bruslju zarisali strategijo za celovit boj proti krizi v območju evra na petih frontah, podrobnosti pa bodo do srede, ko se bodo voditelji članic z evrom znova sestali, dorekli strokovnjaki, je po koncu vrha pojasnil Van Rompuy.

Pet front v boju proti krizi je: vse vlade naj zagotovijo vzdržne javne finance in rast, trajna rešitev za Grčijo, dovolj trdna obramba pred širitvijo krize, povrnitev zaupanja v bančni sektor ter boljše upravljanje in večja integracija v območju evra.

"Članice morajo spoštovati javnofinančne cilje in pospešiti strukturne reforme" Van Rompuy je v povezavi s prvo fronto v nedeljo dejal, da morajo članice območja evra v celoti spoštovati zastavljene javnofinančne cilje in pospešiti strukturne reforme. Ob tem je poudaril, da bodo morali nekateri do srede prepričati svoje partnerice v uniji, da uresničujejo obljube.

Na ministrstvu za finance so zapisali, da v tem primeru "ne gre za Slovenijo, temveč predvsem za države, ki so trenutno pod močnim pritiskom trgov".

Evropski poslanci o vrhih EU in območja evra tudi v torek Evropski parlament je ob začetku oktobrskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu odločil, da bodo poslanci nedeljska vrha EU in območja evra obravnavali tudi v torek, ne le v četrtek, kot je bilo sprva predvideno. Številni so namreč menili, da je kriza evra tako pomembna, da se morajo poslanci o njej izreči čim prej.

V sredo še en vrh evrskega območja, glavna razprava v četrtek Parlament je zato danes sprejel predlog poslanca iz Avstrije Hannesa Swobode (S&D), da bi glavno razpravo vendarle opravili v četrtek, saj je za sredo napovedan še en vrh evrskega območja, v torek pa bi izjavo dale politične skupine.

Voditelji EU so v nedeljo v Bruslju podprli načrte za uvedbo neke vrste super evropskega komisarja za nadzor nad nacionalnimi proračuni in javnimi financami.

Sklepe nedeljskih srečanj, najverjetneje pa tudi sredinega, bosta poslancem zadnji dan zasedanja v Strasbourgu po napovedih predstavila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Ne spreglejte