SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sloveniji ne bo treba prepričati Evrope o izpolnjevanju zavez

1

termometer

 | Foto:
Ministrstvo za finance je sporočilo, da Slovenije ni med državami članicami območja evra, ki bodo morale do srede prepričati evropske partnerice, da v celoti uresničujejo zaveze.

Da bodo morale nekatere članice svoje partnerice prepričati o uresničevanju zavez, je v nedeljo dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Strategija za boj proti krizi v območju evra na petih frontah Voditelji članic z evrom so v nedeljo v Bruslju zarisali strategijo za celovit boj proti krizi v območju evra na petih frontah, podrobnosti pa bodo do srede, ko se bodo voditelji članic z evrom znova sestali, dorekli strokovnjaki, je po koncu vrha pojasnil Van Rompuy.

Pet front v boju proti krizi je: vse vlade naj zagotovijo vzdržne javne finance in rast, trajna rešitev za Grčijo, dovolj trdna obramba pred širitvijo krize, povrnitev zaupanja v bančni sektor ter boljše upravljanje in večja integracija v območju evra.

"Članice morajo spoštovati javnofinančne cilje in pospešiti strukturne reforme" Van Rompuy je v povezavi s prvo fronto v nedeljo dejal, da morajo članice območja evra v celoti spoštovati zastavljene javnofinančne cilje in pospešiti strukturne reforme. Ob tem je poudaril, da bodo morali nekateri do srede prepričati svoje partnerice v uniji, da uresničujejo obljube.

Na ministrstvu za finance so zapisali, da v tem primeru "ne gre za Slovenijo, temveč predvsem za države, ki so trenutno pod močnim pritiskom trgov".

Evropski poslanci o vrhih EU in območja evra tudi v torek Evropski parlament je ob začetku oktobrskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu odločil, da bodo poslanci nedeljska vrha EU in območja evra obravnavali tudi v torek, ne le v četrtek, kot je bilo sprva predvideno. Številni so namreč menili, da je kriza evra tako pomembna, da se morajo poslanci o njej izreči čim prej.

V sredo še en vrh evrskega območja, glavna razprava v četrtek Parlament je zato danes sprejel predlog poslanca iz Avstrije Hannesa Swobode (S&D), da bi glavno razpravo vendarle opravili v četrtek, saj je za sredo napovedan še en vrh evrskega območja, v torek pa bi izjavo dale politične skupine.

Voditelji EU so v nedeljo v Bruslju podprli načrte za uvedbo neke vrste super evropskega komisarja za nadzor nad nacionalnimi proračuni in javnimi financami.

Sklepe nedeljskih srečanj, najverjetneje pa tudi sredinega, bosta poslancem zadnji dan zasedanja v Strasbourgu po napovedih predstavila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin