SiolNET. Posel danes Novice
8,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Mednarodna konferenca Global Green Destinations Day

Slovenija je postala prva zelena turistična država na svetu

8,48

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slovenija je po mednarodnih merilih Green Destinations (Zelene destinacije) prva država, ki je postala zelena destinacija sveta, razglasili pa so tudi nove zelene destinacije po Sloveniji in sto najbolj trajnostnih destinacij sveta.

Na slovesnosti na Ljubljanskem gradu, ki je sklenila prvi dan mednarodne konference Global Green Destinations Day, so podelili priznanja najboljšim praksam svetovnega zelenega in trajnostnega turizma. Kot država je prva naziv zelene destinacije sveta prejela prav Slovenija.

"Bodite ponosni"

Kot je pojasnil predsednik mednarodne organizacije Green Destinations Albert Salman, so predstavniki organizacije ocenjevanju Slovenije namenili veliko časa. Govorili so s predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), ministrstev, tudi s strokovnjaki iz akademskega sveta, ki so jim podali odgovore na vprašanja, vezana na 100 meril. "Ugotovili smo 96-odstotno skladnost," je po poročanju STA dejal Salman.

"Bodite ponosni na svojo državo in skupaj zagotovite, da boste tudi čez pet let ponosni na to, kar ste dosegli pri ohranjanju karakterja in zelene, čiste, avtentične ponudbe za obiskovalce," je Slovencem na srce položil Salman, še poroča STA.

Z današnjimi osmimi novimi ima Slovenija 17 zelenih destinacij

Slovenska turistična organizacija (STO) je lani skladno z mednarodnimi merili ter skupaj z znamkama kakovosti Slovenia Green Destination in Slovenia Green Accomodation razvila Zeleno shemo slovenskega turizma. Ta temelji na standardu Green Destinations v kombinaciji z orodjem ETIS Evropske komisije, pri ocenjevanju pa preverjajo sto meril.

Od danes se lahko z znamko kakovosti Slovenia Green Destination pohvalijo Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje, ki so se tako pridružili Ljubljani, Kamniku, Idriji, Rogli-Zrečam, Radljam ob Dravi, Cerknemu, Laškemu, Žalcu in Celju.

Dozdajšnjim sedmim prejemnikom znamke kakovosti Slovenia Green Accomodation (Ortenia-Apartmaji v naravi, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, Terme Snovik, Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid, Hotel Park Ljubljana) so se danes pridružili še trije (Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr'Gavedarjo).

Slovenske trajnostne destinacije tudi v svetovnem vrhu

V mednarodnem merilu so razglasili sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu – zmagovalke prihajajo iz 46 držav. Iz Slovenije so se na ta seznam uvrstile vse prejemnice kakovostne znamke Slovenia Green Destination, poleg Slovenije pa je največ vrhunsko trajnostnih destinacij še iz Nizozemske, Hrvaške, Portugalske, Kanade, Čila, Kitajske, Španije in Velike Britanije.

Podelili so tudi 12 nagrad Quality Coast za najboljšo trajnostno obalno destinacijo. Prejemniki so Norderney (Nemčija), Alonnisos (Grčija), Gozo&Comino (Malta), Ameland (Nizozemska), Noordwijk (Nizozemska), Azorski otoki (Portugalska), Cascais (Portugalska), Lagos (Portugalska), Torres Vedras (Portugalska), Regiao Oeste (Portugalska), Baiona-Galicija (Španija) in Are (Švedska).

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6131
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin