Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2020,
16.19

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

2

Natisni članek

zadolževanje dolg obveznice

Torek, 13. 10. 2020, 16.19

3 leta, 6 mesecev

Slovenija izdala za milijardo evrov 30-letnih obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

2

evri | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija se je danes znova zadolžila na mednarodnem trgu. Izdala je za eno milijardo evrov 30-letnih obveznic, so sporočili z ministrstva za finance. Obrestna mera je dosegla nekaj manj kot pol odstotka, toliko kot tudi zahtevana donosnost.

Obrestna mera je na koncu dosegla 50 osnovnih točk nad srednjo vrednostjo 30-letne obrestne zamenjave, ki je pri -0,005 odstotka. To je bolje od načrtov, saj je bilo izhodišče ob dopoldanskem začetku zbiranja naročil 65 osnovnih točk nad srednjo vrednostjo 30-letne obrestne zamenjave.

Vlagatelji so po pojasnilih finančnega ministrstva od začetka pokazali močan interes in knjiga naročil je dopoldne presegla 6,1 milijarde evrov, tako da je Slovenija lahko spremenila cenovno usmeritev v bolj ugodno, hkrati pa je trgu sporočila predvideno višino izdaje v obsegu od 750 milijonov do ene milijarde evrov.

Prodaja nove 30-letne obveznice v skupni nominalni vrednosti ene milijarde evrov je bila zaključena ob 12.47. Knjiga naročil je bila takrat zaključena v skupni nominalni vrednosti nekaj več kot 5,2 milijarde evrov. Prodajna cena nove obveznice, ki je bila določena pozno popoldne, je dosegla 99,847 odstotka nominalne vrednosti in tako predstavlja zahtevano donosnost 0,493 odstotka.

Zakladnica je mandat za organizacijo izdaje podelila bankam Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, JP Morgan in Unicredit Banki Slovenija, piše STA.

Janez Janša
Novice Pozivajo k skupnemu zadolževanju v boju proti koronavirusu

Gre za izdajo obveznic z najdaljšo preostalo ročnostjo

Glede na obstoječ portfelj dolga državnega proračuna gre za izdajo obveznic z najdaljšo preostalo ročnostjo, so pojasnili na ministrstvu za finance. Glede na dosedanje izdaje evrskih obveznic tokratna izdaja po njihovih navedbah izrazito pozitivno izstopa z vidika prispevka k podaljšanju povprečnega časa vezave državnega dolga, znižanja njegove povprečne obrestne mere in krepitve zaledja vlagateljev, tako geografsko kot po tipu investitorja.

Največ vlagateljev (22 odstotkov) je bilo iz Nemčije in Avstrije, 14 odstotkov jih je bilo iz ZDA, 13 odstotkov iz Združenega kraljestva in Francije, osem odstotkov iz Slovenije, sedem odstotkov iz Švice, pet odstotkov iz Skandinavije in 16 odstotkov iz ostale Evrope. Največji del obveznic (71 odstotkov) so pokupili upravljalci skladov, pokojninski skladi in zavarovalnice, 21 odstotkov pa banke.

"Uspešna izdaja 30-letne obveznice dokazuje, da je s strani vlagateljev vzpostavljeno dolgoročno zaupanje in da kljub izzivom pandemije covida-19 Slovenija ostaja naložbeno varna država," so še navedli.

Kupnina 30-letne izdaje bo po napovedih ministrstva delno uporabljena za poravnavo sprejetih ponudb za odkup obveznic, ki je bi izveden sočasno z novo 30-letno izdajo, preostanek pa za financiranje potreb državnega proračuna.

Predvideni datum poravnave ponudb je 20. oktober

Omenjene banke so bile namreč zadolžene tudi za operacijo predčasnega odkupa dveh obveznic, in sicer desetletne obveznice, ki zapade januarja 2021, in sedemletne obveznice, ki zapade aprila 2021. Skupna nominalna vrednost izdaj je 2,6 milijarde evrov, država pa je danes sporočila, da namerava na podlagi prejetih ponudb, ki jih je začela zbirati 5. oktobra, odkupiti obveznice v skupnem nominalnem znesku 172,98 milijona evrov. Predvideni datum poravnave ponudb je 20. oktober.

Državna zakladnica je danes izvedla tudi kratkoročno zadolžitev. S 15. oktobrom bo tako izdala za 65 milijonov dvomesečnih zakladnih menic z donosom -0,45 odstotka in za 35 milijonov šestmesečnih menic z donosom -0,50 odstotka. Skupna višina kratkoročne zadolžitve je tako 100 milijonov, medtem ko je bila načrtovana velikost izdaje 130 milijonov evrov.

Kot spominja časnik Finance, je država letos prek izdaj različnih obveznic in dopolnitev obstoječih izdaj zbrala skoraj šest milijard evrov, upoštevajoč izdane zakladne menice pa še nekaj več. Precejšnji del teh sredstev je šel za financiranje ukrepov za blaženje negativnih posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo in prebivalstvo.

evri
Novice Slovenija z dodatno zadolžitvijo do 350 milijonov evrov

Obrestne mere za slovenski dolg v zadnjem času upadle

A kljub gospodarskim težavam, ki jih je pandemija prinesla, in dvigu zadolžitve države, so obrestne mere za slovenski dolg v zadnjem času upadle. Bonitetna hiša Moody's je nedavno tudi za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Slovenije na A3, obe ostali glavni bonitetni agenciji, Fitch in Standard & Poor's, pa sta oceno Slovenije v zadnjih mesecih ohranili nespremenjeno.

Te dni ima tako slovenska obveznica z najdaljšo ročnostjo (25 let) po podatkih Bloomberga, ki jih navajajo Finance, na sekundarnem trgu zahtevano donosnost malenkost nad 0,40 odstotka, kar je najmanj v zgodovini. Donos do dospetja 10-letne obveznice je medtem pri -0,10 odstotka.

Ko se je država pred petimi leti zadolžila za 30 let, je za to morala vlagateljem ponuditi obrestno mero 3,125 odstotka, še piše STA.

Evri
Novice Slovenija se bo zadolžila po nižji ceni, kot je pričakovala
evri denar evro
Novice Država v dodatno izdajo obveznic po rekordno nizki donosnosti
Evropska centralna banka ECB
Novice ECB program odkupov obveznic povečala za 600 milijard evrov
Evro denar evri
Novice Slovenija z obveznicami do 1,1 milijarde evrov
Ne spreglejte